Fimoza i parafimoza

Autor: Patrick J. Shenot, MD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Karmela Altabas, dr. med.
Prijevod: Matea Pirša, dr. med.

Fimoza je nemogućnost prevlačenja prepucija. Parafimoza je nemogućnost vraćanja prepucija iz prevučenog položaja i hitno je stanje.

Fimoza

Stanje je normalno u djece i tipično se povlači do 5. godine života. Ako se ne sumnja na karcinom i nema komplikacija (balanitis, infekcije mokraćnog sustavs, retencija urina, tvrdokorna dermatološka bolest), liječenje nije nužno.

Često je djelotvorna primjena 0,05% kreme betametazona 2–3×/dan tijekom 3 mjeseca na vrh prepucija i na dio koji dodiruje glans. Istezanje prepucija lagano sa 2 prsta ili preko penisa u erekciji kroz 2 do 3 tjedna pezeći na parafimozu također može biti uspješno. Ukoliko konzervativne mjere ne daju rezultata, u obzir dolazi obrezivanje.

U odraslih, fimoza može nastati zbog balanopostitisa ili produljene iritacije. Opasnost od infekcija mokraćnog sustava, raka penisa, HIV-a i spolno prenosivih bolesti se povećava. Uobičajeni tretman je obrezanje.

Parafimoza

Parafimoza se može dogoditi kada prepucij ostane retrahiran iza glansa. Stanje je često jatrogeno, izazvano kateteriziranjem ili fizikalnim pregledom. Ako je retrahirani prepucij neelastičan, djeluje poput steznog prstena, uzrokuje edem glansa i onemogućava vraćanje prepucija u normalni položaj te pogoršava konstrikciju.

Parafimoza je hitno stanje jer konstrikcija brzo kompromitira cirkulaciju te dolazi do ishemije i nekroze glansa penisa. Čvrst kružni pritisak rukom na glans može smanjiti edem glansa te omogućiti repoziciju prepucija. Ako to ne uspije, u lokalnoj anesteziji se izvrši dorzalna incizija prepucija, čime se privremeno rješava problem. Nakon povlačenja edema pristupa se cirkumciziji.