Bolesti taloženja kristala bazičnog kalcij fosfata (apatita) i kalcij oksalata

Autor: N. Lawrence Edwards, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Marija Rogoznica, dr. med.

Bolesti taloženja bazičnog kalcij fosfata (apatita) i kalcij oksalata klinički su slični drugim kristalnim artropatijama. Pogledaj pregled Artritisa izazvanim odlaganjem kristala

Bolest taloženja kristala kalcijeva oksalata:

Većina patoloških kalcifikata sadrži smjesu supstituiranog karbonata hidroksiapatita i oktakalcijeva fosfata. Kako je riječ o ultramikroskopskim kristalima kalcij fosfata koji nisu kiseli, izraz bazični kalcijev fosfat (BCP) je precizniji od apatit. Ti se mikrokristali nalaze u nakupinama sličnim grudama snijega u nizu reumatskih stanja (npr. kalcificirajući tendinitis, kalcificirajući periartritis, neki slučajevi progresivne sistemske skleroze i dermatomiozitisa). Javljaju se u zglobnoj tekućini i hrskavici kod svih uznapredovalih degenerativnih artropatija time da uzrokuju radiološki vidljivo suženja zglobnog prostora.

BCP kristali mogu razoriti zglobove i uzrokovati artritis i periartikularnu upalu.

Primjer je sindrom Milwaukeejskog ramena, izrazito destruktivne artropatije koja napada pretežno starije žene i zahvaća ramena, a često i koljena.

Akutna pseudo podagra nastaje zbog periartikularnih depozita BCP može imitirati giht, javlja se u mladih žena (rjeđe i u muškaraca) kao specifično stanje koje se liječi kao i akutni napadaj gihta.

Uz analizu sinovijske tekućine, simptomatske zglobove treba i rendgenski snimiti; Na RTG-u, BCP kristali mogu biti vidljiv kao oštećenja vezana poput oblaka zatamnjenja; kristali se često spontano riješe tijekom mjeseci ili povremeno za nekoliko dana. Još nema definitivne pretrage na BCP kristale; nakupine se mogu identificirati samo transmisijskom elektronskom mikroskopijom. U polariziranom svjetlu spomenute grudice ne pokazuju dvolomnost.

Liječenje se provodi kolhicinom te NSAR, a kod velikih zglobova korisno je intraartikularno injiciranje suspenzije kristala kortikosteroidnih estera. Tretman je ista kao za akutni giht.

Bolest taloženja kristala kalcijeva oksalata:

Bolest taloženja kristala kalcijeva oksalata je rijetka. Do odlaganja kalcij oksalata dolazi većinom kod uremičara liječenih jednim od dijalitičkih postupaka, posebno ako usto uzimaju askorbinsku kiselinu, koja se metabolizira u oksalat.

Kristali se obaraju u stijenke krvnih žila, u kožu i u zglobove. U polariziranom svjetlu su to dvolomne, bipiramidne strukture (vidi TBL). Sinovijalna tekućina zna imati >2000 L/μl. Kristali kalcijeva oksalata se na radiogramu ne mogu razlikovati od periartikularnih BCP kalcifikata ili CPPD depozita u hrskavici.

Liječenje bolesti taloženja kristala kalcijevog oksalata je isto kao i za kalcijev pirofosfatni artritis (CPPD).