Slomljeni ili izbijeni zub

Autor: Michael N. Wajdowicz, DDS
Urednici sekcije i prijevod: Martina Romić Knežević, dr. med. dent. i Ivica Knežević, dr. med. dent.

(vidi također pregled hitnih stanja u dentalnoj medicini.)

Prijelom zuba

Prijelomi zuba su podijeljeni prema dubini na one koji

  • Zahvaćaju samo caklinu

  • Zahvaća i dentin

  • Zahvaća pulpu zuba

Ukoliko fraktura zahvaća samo caklinu, pacijent primjećuje hrapavu površinu i oštre rubove ali bez drugih simptoma. Liječenje se sastoji u poliranju oštrih dijelova i nadomještanju izgubljene strukture ukoliko je potrebno.

Ukoliko je dentin izložen, pacijent osjeća nelagodu na hladan zrak i vodu. Potrebno je uzeti blagi analgetik i uputiti doktoru dentalne medicine. Dentalno liječenje uključuje restauraciju zuba kompozitnim materijalom ili ukoliko je fraktura opsežna, protetsku restauraciju zubnom krunicom.

U slučajevima kada je eksponirana pulpa zuba ili je zub pomičan potrebno je hitno stomatološko liječenje. Tada je potrebno učiniti endodontsko liječenje korijena zuba.

Frakture korijena i alveolarnog nastavka obično nisu vidljive ali zub (ili više njih) je pomičan. Hitno liječenje se provodi imobilizacijom zuba žicom na nekoliko susjednih zubi.

Izbijeni zub

Izbijeni mliječni zubi su ne replantiraju jer će postati nekrotični i uzrokovati infekciju. Također, mogu ankilozirati (ne ispadnu na vrijeme) i ometati rast trajnog zuba.

Ukoliko je trajni zub izbijen, pacijent bi ga trebao odmah vratiti nazad na njegovo mjesto (pritom ga držati samo za krunu) i potražiti pomoć doktora koji treba učiniti stabilizaciju. Ukoliko to nije moguće, zub treba pohraniti u fiziološku otopinu, mlijeko ili posebne medije za čuvanje izbijenog zuba te što prije donijeti doktoru dentalne medicine kako bi se zub reponirao i stabilizirao. Ukoliko ništa od navedenog nije dostupno, a pacijent je svjestan i ne postoji rizik od aspiracije, zub treba držati ispod jezika do dolaska u ordinaciju. Zub se može isprati pod hladnom vodom maksimalno 10 sekundi ukoliko na njemu postoje nečistoće, ali se ne smije strugati kako nebi došlo do oštećenja parodontnog ligamenta koji je iznimno važan za ponovno učvršćenje u alveoli zuba. Pacijentu sa izbijenim zubom potrebno je ordinirati antibiotsku terapiju. Tetraciklini su najučinkovitiji; međutim, ukoliko je pacijent mlađi od 8 godina i postoji mogućnost pigmentacije zuba u razvoju, treba razmotriti drugi izbor (penicillin VK 500 mg per os svakih 6 h). Također, ukoliko je zub bio u kontaktu sa zemljom, treba provjeriti status cijepljenja protiv tetanusa. Ukoliko zub nije pronađen postoji mogućnost aspiracije, gutanja ili utiskivanja u meka tkiva. Ukoliko je zub progutan ne postoji opasnost od komplikacija, međutim RTG snimanje prsišta je ponekad nužno da se isključi asipracija.

Djelomično izbijeni zub koji se odmah reponira i stabilizira ima dugoročno odličnu prognozu. Ukoliko je zub potpuno izbijen, ali reponiran i stabiliziran u periodu od 30 - 60 minuta, može biti u potpunosti sačuvan. Zubi koji su djelomično ili potpuno izbijeni, zahtijevaju uglavnom endodontsko liječenje zbog nekroze pulpe. Kada je reponiranje zuba u alveolu odgođeno (duže od 1 sat) preživljenje i dugoročna prognoza zuba značajno opada te se posljedično javlja resorpcija korijena. Međutim, zub će biti upotrebljiv sljedećih nekoliko godina.

Ključne poruke

  • Prijelom zuba koji zahvaća dentin (ne pulpu) može se liječiti kompozitnim ispunom ili dentalnom krunicom.

  • Slomljeni zub sa izloženom pulpom zahtijeva endodontsko liječenje.

  • Izbijeni mliječni zub se ne reponira.

  • Izbijeni trajni zub se nježno ispere(ali ne struže) otprilike ≤ 10 sec i pohrani u fiziološku otopinu, mlijeko ili pod jezik i što prije dopremi u ordinaciju dentalne medicine, kako bi se reponirao i stabilizirao.

  • Izbijeni zubi koji se brzo reponiraju imaju dobro prognozu, ali s vremenom zahtijevaju endodontsko liječenje.