Autori: Chelsea Marie, PhD
William A. Petri, Jr, MD, PhD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i Branimir Gjurašin, dr. med.
Prijevod: Ljiljana Lukić, dr. med.
Infekcija s goveđom trakavicom, Taenia saginata, može uzrokovati blagu gastrointestinalu bolest ili poremećaj motiliteta crijeva. Liječi se prazikvantelom.
Govedo je intermedijarni domaćinT. saginata. Ljudi se zaraze
Ličinke sazrijevaju za oko 2 mj u odrasle crve koji mogu živjeti nekoliko godina; obično, samo 1 ili 2 odraslih crva su prisutni. Odrasla osoba T. saginata trakavice su obično duge od 4 do 12 metara, ali mogu biti duge i do 25 metara.
T. saginata Do infekcija T. saginata-om dolazi širom svijeta, osobito u stočarskim područjima tropske i suptropske Afrike, Bliskog Istoka, istočne Europe, Meksika i Južne Amerike. Infekcija je kod stoke u SAD–u rijetka a nadzire ju federalna inspekcija.
Simptomi i znakovi
Simptomi i znakovi infekcijom
Taenia saginata
Bolesnici mogu biti asimptomatski ili imati blage probavne simptome uključujući epigastričnu nelagodu, mučninu, nadutost, proljev ili bolove od gladi. Izbacivanje pokretnog segmenta često skreće pažnju liječnika na bolesnika bez drugih simptoma.
Dijagnoza
Dijagnoza
Taenia saginatainfekcije
Stolica bi trebala biti ispitana na proglotide i jajašca; jajašca također mogu biti prisutna kod analnih briseva. Jajne stanice T. saginata ne razlikuju se od onih T. solium (Svinjetina trakavice) i T. asiatica, kao što su klinička obilježja i upravljanje crijevnih infekcija zbog ove 3 trakavica.
Liječenje
Liječenje infekcije s
Taenia saginata
Infekcija s T. saginata liječi se jednokratnom dozom prazikvantela od 5 ili 10 mg/kg.
Druga je mogućnost liječenja jednokratna doza niklozamida od 2 g, koja se daje u obliku 4 tablete (svaka od 500 mg) koje se prožvaču i progutaju s malo vode (40 do 50 mg/kg djeci). Za djecu, doza niklozamida je 50 mg / kg (maksimalna 2 g) jednokratno.
Liječenje se može smatrati uspječnim kada nema jaja Taenia u stolici 1 do 3 mjeseca nakon liječenja.
Infekcija s T. saginata može se spriječiti kuhanjem cijelih komada govedine do ≥ 63 ° C (≥ 145 ° F) mjereno pomoću termometra za hranu smještenog u najdebljem dijelu mesa, a zatim se meso ostavi 3 minute prije rezanja ili konzumiranja. Mljeveno meso treba kuhati na ≥ 71 ° C (≥ 160 ° F). Mljeveno meso ne zahtijeva razdoblje odmora.