Kako ispitati osjet

Autor: George Newman, MD, PhD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Latica Friedrich, dr. med.

Za sposobnost osjeta oštrog predmeta najbolji test probira je pomoću sigurnosne igle ili drugog oštrog predmeta, kojim se lagano bocka lice, torzo i sva 4 uda; pacijenta se pita je li osjet isti na obje strane te je li osjet oštar ili tup. Igla se zatim baca kako bi se spriječio prijenos bolesti koje se prenose krvlju (npr. HIV ili hepatitis).

Kortikalne osjetne funkcije se ispituju tako da se bolesnika zamoli da prepozna poznati predmet (npr. kovanicu, ključ) koji se stavi na dlan (stereognozija), kao i brojeve napisane na dlanu (grafestezija) te da uočava razliku između jednog i dva simultana, blizu smještena uboda iglom na jagodicama prstiju (diskriminacija dvije točke).

Još jedan pokazatelj poremećene kortikalne osjetne funkcije je zanemarivanje. Podražajem se prvo ispituje svaka strana tijela zasebno, a ako se ne može identificirati podražaj na jednoj strani kada se obje strane istodobno ispituju, prisutno je zanemarivanje. Na primjer, kod prisutnog zanemarivanja pacijent navodi da osjeća dodir samo na jednoj strani prilikom dodira obje strane, iako osjeća dodir obje strane kada se one ispituju pojedinačno.

Osjećaj temperature obično se testira pomoću hladne glazbene viljuške.

Osjećaj pozicije zglobova se ispituje pomičući terminalne falange bolesnikovih prstiju ruke i stopala za nekoliko stupnjeva prema gore ili dolje. Ukoliko bolesnik ne može raspoznati te pokrete zatvorenih očiju, prvo se pokuša sa većim pokretima prema gore ili dolje prije testiranja sljedećeg proksimalnijeg zgloba (npr. skočni zglob ukoliko ne raspoznaje pokret prstiju stopala).

Pseudoatetoza označava nevoljne izvijajuće zmijolike pokrete uda, koji su rezultat teškog gubitka osjeta pozicije, pri čemu su sačuvani motorni putovi uključujući i ekstrapiramidne. Mozak ne može detektirati gdje se u prostoru nalazi ekstremitet, tako da se ekstremitet samostalno giba, pa bolesnik mora koristiti osjet vida kako bi kontrolirao gibanje ekstremiteta. U takvom slučaju pacijent sa zatvorenim očima nije u mogućnosti locirati ekstremitet u prostoru.

Nemogućnost stajanja skupljenih stopala i zatvorenih očiju (Rombergov test) ukazuje na oštećen osjet pozicije u donjim ekstremitetima. Kada je prisutna cerebelarna bolest, pacijent pokušava stajati raširenih nogu, ali što je bliže moguće bez da padne, i tek tada zatvara oči. Rijetko, pozitivan rezultat je posljedica teškog obostranog gubitka vestibularne funkcije (npr. kod aminoglikozidne toksičnosti).

Kako bi ispitao osjet vibracije, ispitivač stavlja prst ispod bolesnikovog distalnog interfalangealnog zgloba i prislanja glazbenu viljušku (koja lagano titra frekvencijom 128 Hz) na vrh zgloba. Bolesnik bi trebao registrirati kraj vibriranja istodobno kad i ispitivač koji osjeća vibraciju preko bolesnikovog zgloba.

Površinski dodir se testira smotuljkom vate.

Ukoliko je osjet oštećen, anatomski uzorak ukazuje na sijelo (lokalizaciju) lezije.

Sijelo lezije se potvrđuje sukladnošću sa uzorkom slabosti mišića i promjenama refleksnog odgovora.

(Vidi također Uvod u neurološki pregled.)