trachoma

Autor: Melvin I. Roat, MD, FACS
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: Jelena Skunca Herman, dr. med.

Trahom je kronični konjunktivitis kojeg uzrokuje Chlamydia trachomatis. Odlikuje se progresivnim egzacerbacijama i remisijama. Vodeći je uzrok preventabilne sljepoće diljem svijeta. Početni simptomi su hiperemija spojnice, edem vjeđe, fotofobija i suzenje. U kasnijim stadijima dolazi do neovaskularizacije rožnice te ožiljkavanja spojnice, rožnice i vjeđa. Dijagnoza se obično postavlja klinički. Liječi se lokalnom ili sistemskom primjenom antibiotika.

Trahom je endemska bolest u siromašnim područjima Sjeverne Afrike, Bliskog Istoka, Indijskog potkontinenta, Australije i Jugoistočne Azije. Uzročnik je Chlamydia trachomatis (serotipovi A, B, Ba i C). U SAD-u, trahom je rijetka bolest koja se povremeno javlja kod Indijanaca i doseljenika. Uglavnom su zahvaćena djeca, između 3. i 6. godine života. Starija djeca i odrasli manje su osjetljivi zbog povećanog imunitet i bolje osobne higijene. U ranoj fazi bolest je jako zarazna i prenosi se kontaktom oko-oko, ruka-oko, muhama ili uporabom zagađenih predmeta (npr. ručnika, rupčića, šminke).

Simptomi i znakovi

Trahom obično zahvaća oba oka. Prema gradacijskom sustavu SZO opisano je 5 stadija bolesti.

 • Stadij folikularne trahomatozne upale (TF, Trachomatous inflammation, follicular): pet ili više folikula na palpebralnoj spojnici gornje vjeđe.

 • Stadij intenzivne trahomatozne upale (TI, Trachomatous inflammation, intense): izraženo upalno zadebljanje palpebralne spojnice koja zahvaća više od polovice normalnih dubokih palpebralnih žila

 • Stadij trahomatoznog ožiljkavanja (TS, Trachomatous scarring): ožiljci na palpebralnoj spojnici

 • Stadij trahomatozne trihijaze (TT, Trachomatous trichiasis): najmanje jedna trepavica dodiruje očnu jabučicu

 • Stadij zamućene rožnice (CO, Corneal opacity): centralna mutnina rožnice

Neovaskularizacije rožnice rijetko se spontano povuku bez liječenja i rijetko se spontano vrati rožnična prozirnost. Nakon liječenja i cijeljenja, spojnica je glatka i sivkasto-bijela. Oštećenje vida ili sljepoća javlja se u oko 5% bolesnika s trahomom.

Dijagnoza

 • Klinička slika (npr limfocitni folikuli palpebralne spojnice, linearni ožiljci spojnice, panus rožnice)

Dijagnoza se obično postavlja klinički zato što su rijetko dostupne pretrage u endemskim područjima. Dijagnostički kriteriji u odgovarajućim kliničkim okolnostima uključuju limfocitne folikule na tarzusu ili uzduž limbusa rožnice, linearno ožiljkavanje spojnice i panus rožnice.

Chlamydia trachomatis može se izolirati u kulturi ili se dijagnosticira PCR metodom i imunofluorescentnim tehnikama. U ranoj se fazi na temelju nalaza sitnih bazofilnih citoplazmatskih inkluzijskih tjelešaca unutar epitelnih stanica spojnice, prikazanih bojanjem spojničkih abrazija po Giemsi, može razlućiti trahom od neklamidijskog konjunktivitisa. Inkluzijska tjelešca također se nalaze i kod inkluzijskog konjunktivitisa odraslih, ali se razvoj kliničke slike razlikuje od trahoma. Vernalni konjunktivitis vjeđa nalikuje trahomu u folikularnom hipertrofičnom stadiju, ali simptomi su različiti. Prisutne su mliječne zaravnjene papile i eozinofilija, dok bazofilna inkluzijska tjelešca nisu nađena u razmazima.

Liječenje

 • Antibiotici

 • U endemskim područjima preporučen je SAFE program (Surgery, Antibiotics, Facial cleanlliness, Environmental improvement) koji uključuje kirurško liječenje, primjenu antibiotika, čistoću lica i poboljšanje uvjeta života u okolišu.

Individualni ili sporadični slučajevi folikularne trahomatozne upale mogu se liječiti topički. Intenzivna trahomatozna upala ponekad se može liječiti topički, ali treba razmotriti i mogućnost sistemskog liječenja. Za pojedinačne ili sporadične slučajeve trahoma, u 78-95% slučajeva, učinkovita je jedna doza azitromicina od 20 mg/kg (najviše 1 g). Alternative su mast tetraciklin 1%, 2x/dan lokalno u oba oka 6 tjedana, doksiciklin 100 mg 2x/dan ili tetraciklin 250 mg 4x/dan, 4 tjedna. U hiperendemskim područjima za liječenje i profilaksu, učinkovitom se pokazala primjena tetraciklinske ili eritromicinske masti za oči 2x/dan tijekom 5 uzastopnih dana svakog mjeseca, kroz 6 mjeseci. Dramatično smanjenje endemskog trahoma postignuto je širokom primjenom jedne ili ponavljanih doza azitromicina. U endemskim krajevima može doći do reinfekcije pri ponovnom izlaganju bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija odobrila je program u četiri stupnja za kontrolu trahoma u endemskim područjima. Ovaj program poznat je pod nazivom SAFE:

 • Kirurško liječenje (Surgery) podrazumijeva korekciju deformacije vjeđa (npr entropij i trihijazu) čime se smanjuje rizik od sljepoće.

 • Primjena antibiotika (Antibiotics) za liječenje pojedinca i široka uporaba lijeka kako bi se smanjio teret bolesti u zajednici.

 • Održavanje lica čistim (Facial cleanliness) s ciljem smanjenja prijenosa bolesti.

 • Poboljšanje uvjeta života (Environmental improvement) (npr pristup pitkoj vodi i poboljšanje sanitarnih čvorova) kako bi se smanjio prijenos bolesti i spriječilo ponavljanje infekcija bolesnika.

Ključne poruke