Limfadenitis

Autor: A. Damian Dhar, MD, JD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Ivana Lovrić, dr. med.

Limfadenitis je akutna infekcija jednog ili više limfnih čvorova.

Pogledaj također Pregled bakterijskih infekcija kože

Limfadenitis se razvija kod mnogih bakterijskih, virusnih, gljivičnih i protozoalnih infekcija. Žarišni limfadenitis je upadljiv kod streptokoknih infekcija, tuberkuloze ili netuberkuloznih infekcija mikoplazmom, tularemije, kuge, bolesti mačjeg ogreba, primarnog sifilisa, lymphogranuloma venereum, čankroida i genitalnog herpes simpleksa. Multifokalni limfadenitis je čest u

Simptomi i znakovi

Limfadenitis u pravilu uzrokuje bol, osjetljivost i povećanje limfnih čvorova. Tipično se po boli i osjetljivosti limfadenitis razlikuje od limfadenopatije. Kod nekih infekcija, koža iznad uvećanog limfnog čvora je upaljena, ponekad uz celulitis. Mogu se stvoriti apscesi, a prodiranje u kožu stvara drenažne sinuse. Vrućica je česta.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

  • Ponekad uzgoj u kulturi ili ekscizijska biopsija

Na osnovni uzrok se obično može posumnjati na temelju anamneze i pregleda. Ako to nije slučaj, indicirana je aspiracija i uzgoj u kulturi ili ekscizijska biopsija.

Liječenje

  • Liječenje uzroka

Liječenje je usmjereno na uzrok i obično je empirijsko. Mogućnosti obuhvaćaju IV primjenu antibiotika, sredstava protiv gljivica i antiparazitskih lijekova, ovisno o etiologiji ili kliničkoj sumnji. Većina bolesnika s limfadenitisom može odgovoriti na ambulantno liječenje peroralnim antibioticima. Međutim, u mnogih se nastavljaju stvarati apscesi koje je potrebno kirurški liječiti, a što se izvodi uz popratnu primjenu IV antibiotika. U djece je IV primjena antibiotika često potrebna. Bol se može ublažiti toplim, vlažnim oblozima. Uz pravovremeno liječenje limfadenitis se obično povlači, premda je ostatna trajna i bezbolna limfadenopatija česta.