Granuloma annulare

Autor: Mercedes E. Gonzalez, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Ivana Lovrić, dr. med.

Granuloma annulare je dobroćudni, kronični idiopatski poremećaj obilježen papulama ili čvorovima koji se šire periferno kako bi stvorili prsten oko normalne ili blago udubljene kože.

Etiologija

Etiologija granuloma annulare je nejasna, ali predloženi mehanizmi uključuju staničnu imunost (tip IV), imunokompleksima posredovan vaskulitis, i abnormalnosti tkivnih monocita. Granuloma anulare nije povezan sa sistemskim bolestima, osim što je incidencija poremećaja metabolizma glukoze povećana u odraslih osoba s brojnim lezijama na koži. U nekim slučajevima je izbijanje povezano s izlaganjem suncu, ubodom kukca, testiranjem na TBC, BCG cijepljenjem, ozljedom, infekcijom Borreliom burgdorferi i virusnim infekcijama. Dva puta je češći u žena.

Simptomi i znakovi

Lezije su eritematozne, žućkaste, plavkaste ili u boji okolne kože; jedna ili više lezije se mogu pojaviti, najčešće na dorzalnoj strani stopala, nogama, rukama i prstima. Oni su obično bez simptoma, ali se mogu povremeno javiti nježni subjektivni simptomi. Lezije se često šire ili konfluiraju u obliku prstena. Središte svakog prstena može biti jasno vidljivo ili biti malo udubljeno, a ponekad i blijedo ili svijetlo smeđe boje. U nekim slučajevima, lezije mogu postati generalizirane i proširene.

Dijagnoza

Dijagnoza se obično postavlja klinički i potvrđuje biopsijom kože. Za razliku od tinea corporis (u kojoj se pojavljuju izdignute anularne lezije koje centralno blijede), granuloma annulare obično nema ljuskanja i ne svrbi.

Liječenje

Liječenje uglavnom nije potrebno; promjene obično spontalno nestaju. Za pacijente sa široko rasprostranjenim i duže vrijeme prisutnim i uznemirujućim lezijama, brže rješenje može biti korištenje potentnih lokalnih kortikosteroida pod okluzivnim zavojem svake noći, lokalno takrolimus (npr, 0,1% mast, s učestalošću smanjenja doze kao simptomi nestaju) i intralezijski kortikosteroidi. PUVA terapija, izotretinoin, dapson, i ciklosporin smatraju se uspješnim u liječenju proširene bolesti.

Nedavna istraživanja su istraživanja predložila TNF alfa inhibitore (npr. infliksimab, adalimumab), 595 nm pulsirajući obojeni laser, excimer laser, i frakcijsku fototermolizu korisnom u rješavanju proširenih i rezistentnih lezija.

Ključne točke