Pregled raka kože

Autor: Gregory L. Wells, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Franceschi, dr. med.

Rak kože je najčešća vrsta raka u ljudi; većina slučajeva nastaje na dijelovima kože izloženima suncu. Incidencija je najveća u osoba koje rade na otvorenom, sportaša i osoba koje se sunčaju, a obrnuto je razmjerna količini melaninske pigmentacije kože; najpodložnije su osobe svijetle puti. Rak kože se također može razviti godinama nakon terapijskog ionizirajućeg zračenja ili izlaganja karcinogenima (npr. ingestija arsena).

U SAD–u se godišnje dijagnosticira preko 5.4 milijuna novih slučajeva raka kože u više od 3.3 milijuna ljudi. (Vidjeti The Skin Cancer Foundation, a ujedno i US Preventive Services Task Force sažetak preporuka za probir raka kože - screening for skin cancer i savjetovanje - counseling for skin cancer).

Najčešći oblici raka kože su

Manje česti oblici raka kože su

Bowenova bolest je površinski in situ karcinom pločastih stanica. Keratoakantom može biti dobro diferencirani oblik karcinoma pločastih stanica.

Rak kože je u početku često asimptomatski. Najčešće se očituje u vidu nepravilne crvene ili pigmentirane promjene koja ne prolazi. Potrebno je učiniti biopsiju svake promjenu za koju se čini da se povećava, neovisno o tome je li prisutna bol, blaga upala, stvaranje kruste ili povremeno krvarenje. Većina oblika raka kože je izlječiva ako se rano liječi.

Probir

Rutinski probir raka kože uključuje samopregled, pregled liječnika ili oboje.

Prevencija

Smatra se da su mnogi oblici raka kože povezani s izloženošću ultraljubičastom (UV) zračenju te se preporuča niz mjera za ograničavanje izloženosti.

  • izbjegavanje sunca: boravak u hladu, izbjegavanje aktivnosti na otvorenom između 10 h ujutro i 4 h popodne (kada su sunčeve zrake najjače) te izbjegavanje sunčanja i korištenja solarija

  • korištenje zaštitne odjeće: košulje dugih rukava, hlače i šeširi širokog oboda

  • upotreba krema za sunčanje: najmanje faktor zaštite od sunca (SPF) 30 sa širokim spektrom UVA/UVB zaštite, koristiti prema uputama (tj. primijeniti svaka 2 sata i nakon plivanja ili znojenja); ali ne u svrhu produljenog izlaganja suncu

Postojeći dokazi nisu dovoljni da bi se utvrdilo smanjuju li navedene mjere učestalost i smrtnost od melanoma; zaštita od sunca smanjuje incidenciju novih nemelanomskih tumora kože (karcinom bazalnih stanica i karcinom pločastih stanica).

Više informacija

  • The Skin Cancer Foundation

  • The US Preventive Services Task Force Recommendations for Skin Cancer: Counseling

  • The US Preventive Services Task Force Recommendations for Skin Cancer: Screening