Rehabilitacija nakon operacije kuka

Autor: Alex Moroz, MD
Urednik poglavlja: Domagoj Andrić, dr. med.
Prijevod: Domagoj Andrić, dr. med.

(Vidi također: Pregled rehabilitacije)

Rehabilitacija nakon operacije prijeloma kuka treba započeti što je prije moguće. Prvi ciljevi mogu biti usmjereni na povećanje snage i prevenciju atrofije mišića zdrave strane. U početku su na operiranoj nozi dozvoljene samo izometričke vježbe u ekstendiranom položaju. Stavljanje jastuka ispod koljena je kontraindicirano jer može dovesti do fleksijske kontrakture kuka i koljena.

Postupnom mobilizacijom operirane noge obično se postiže puni oporavak. Brzina rehabilitacije djelomično ovisi o tipu operacije. Naprimjer, nakon ugradnje umjetnog kuka, rehabilitacija u pravilu brzo napreduje, potrebno je manje terapija, a funkcionalni ishod je bolji u odnosu na rehabilitaciju nakon osteosinteze kuka pločicom i vijcima ili intramedularnim čavlom. U idealnom slučaju, oslanjanje na nogu punom težinom počinje već drugi poslijeoperacijski dan. S vježbama hoda obično se počinje 4 do 8 dana nakon operacije (pod uvjetom da pacijenti toleriraju oslanjanje punom težinom i imaju ravnotežu), a hod po stepenicama nakon otprilike 11 dana.

Pacijenti uče vježbe kojima će ojačati mišiće trupa i kvadriceps zahvaćene noge. Dizanje ili guranje teških predmeta, saginjanje ili skakanje može biti štetno. Korištenjem 1 ili 2 štapa u hodu mehanički stres na kuk je podjednak, ali uporaba 2 štapa može smetati u određenim aktivnostima svakodnevnog života. Pacijenti ne bi trebali sjedati na nisku stolicu duže vrijeme i trebaju koristiti rukohvat na stolici za pomoć pri ustajanju. U sjedećem položaju ne smiju križati noge.

Radni terapeuti uče pacijente modifikacijama osnovnih i instrumentalnih aktivnosti svakodnevnog života koje su sigurne za umjetni kuk, čime potiču cijeljenje i poboljšavaju mobilnost. Naprimjer, pacijenti mogu naučiti sljedeće stvari:

  • Pravilan položaj operiranog kuka

  • Pranje posuđa ili peglanje sjedeći na visokoj stolici

  • Korištenje jastuka na sjedalu u automobilu kod ulaska i izlaska

  • Korištenje produljenih instrumenata (npr. za hvatanje, obuvanje cipela) s ciljem što manjeg saginjanja

Ove se lekcije mogu naučiti u bolnici, u rehabilitacijskim ustanovama, u bolesnikovom domu nakon otpusta ili za vrijeme provođenja ambulantnih terapija.