Pregled zloćudnih bolesti dječje dobi

Autor: John J. Gregory, Jr., MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: doc. dr. sc. Tihana Boraska Jelavić, dr. med.

Ukupno gledajući, zloćudne bolesti u djece su relativno rijetke, s manje od 13,500 slučajeva i oko 1,500 smrti godišnje među djecom u dobi od 0 do 14 godina. Za usporedbu, u odraslih je 1,4 milijuna slučajeva i 575.000 smrti godišnje. Ipak, rak je drugi vodeći uzrok smrti kod djece, nakon ozljeda.

Zloćudne bolesti u djece uključuju mnogo onih koje se pojavljuju i u odraslih. Leukemija je daleko najčešća i čini oko 33% zloćudnih bolesti dječje dobi, tumori mozga oko 25%, limfomi oko 8%, i određene vrste raka kostiju (osteosarkom i Ewing sarkom-vidjeti Primarni maligni koštani tumori) oko 4%.

Karcinomi koji se javljaju isključivo u djece uključuju

Trenutno se procjenjuje da u Sjedinjenim Američkim Državama živi 350.000 odraslih osoba koje su preživjele zloćudnu bolest u djetinjstvu. Djeca koja prežive rak imaju više godina u usporedbi s odraslima za razvoj dugoročnih neželjenih posljedica kemoterapije i zračenja, što uključuje

  • neplodnost

  • poremećaj rasta

  • oštećenje srca

  • razvoj sekundarnih karcinoma (u 3 do 12% preživjelih)

Konsenzus smjernice za probir i rješavanje dugoročnih posljedica dostupne su od Children's Oncology Group.

Zbog ozbiljnih posljedica i složenosti liječenja, djeca s rakom najbolje se liječe u centrima s iskustvom liječenja zloćudnih bolesti u djece.

Utjecaj postavljanja dijagnoze raka i intenzitet liječenja je prevelik za dijete i obitelj. Održavanje osjećaja normalnosti za dijete je teško, osobito s obzirom na potrebu za čestim hospitalizacijama, pregledima i potencijalno bolnim postupcima. Izniman stres je tipičan, jer se roditelji bore da i dalje rade, paze na ostalu djecu, i uz to odgovaraju na mnoge potrebe djeteta s rakom. Situacija je još teža kada se dijete liječi u specijaliziranom centru daleko od kuće.

Više informacija

  • Children's Oncology Group