Epilepsija u trudnoći

Autor: Lara A. Friel, MD, PhD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Marko Dragić, dr. med.

( vidi: Epilepsija i epileptički napadaji.)

Konvulzivni poremećaji mogu umanjiti plodnost. Također, određeni antikonvulzivi čine oralne kontraceptive manje učinkovitima, dovodeći do nenamjerne trudnoće.

Doza antikonvulzivnih lijekova može biti povećana tijekom trudnoće za održavanje terapijske razine. Ako žena dovoljno spava a razine antikonvulziva se održavaju u terapijskom rasponu, frekvencija konvulzija se u trudnoći obično ne povećava a ishod trudnoće je dobar; uz nešto viši rizik od: preeklampsije, zastoja rasta fetusa, mrtvorođenosti.

Općenito su nenadzirane konvulzije u trudnoći štetnije od uporabe antikonvulziva; stoga tijekom trudnoće najveće prvenstvo ima nadzor nad konvulzijama. Prekoncepcijska konzultacija sa neurologom je preporučena da bi se stabilizirala terapija. Međutim, za nadzor se primjenjuje najmanji broj antikonvulziva u najmanjoj mogućoj dozi.

Kongenitalne malformacije su češće u fetusa žena s konvulzivnim poremećajem (6-8%) nego u fetusa žena u općoj populaciji (2-3%). Povećan je i rizik od intelektualnih teškoća djeteta. Ti rizici mogu biti povezani i sa samim poremećajem i sa primijenjenom terapijom. Može se povećati opasnost od hemoragične bolesti novorođenčeta (erythroblastosis neonatorum); osobito kod primjene antikonvulziva (npr, fenitoin, karbamazepin, fenobarbital) međutim, ako trudnica uzima vitaminske pripravke s vitaminom D a novorođenčetu se daje vitamin K, hemoragična je bolest rijetkost.

Uzimanjem fenobarbitala tijekom trudnoće može se umanjiti fiziološku žuticu koju novorođenčad obično ima, vjerojatno stoga što inducira konjugirajuće enzime u jetri novorođenčeta. Obično se daje prednost fenitoinu.

Svi antikonvulzivi povećavaju potrebu za nadomještanjem folata; 4mg dnevno. Najbolje bi bilo započeti s primjenom još prije začeća.

Obično se prednost daje vaginalnom porodu, ali ako žena tijekom poroda ima opetovane konvulzije, indiciran je carski rez.

Razine antikonvulziva se nakon poroda mogu brzo promijeniti te ih tada treba pažljivo nadzirati.