Stjenica

Autor: James G. H. Dinulos, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Marija Delaš Aždajić, dr. med.

Ugrizi stjenice su obično bezbolni, ali mogu izazvati reakcije poput svrbeža kod osjetljivih pacijenata.

Etiologija

Infestacije stjenicama uobičajene su u razvijenom svijetu u posljednjih nekoliko godina. Najčešće stjenice koje su u kontaktu s ljudima su Cimex lectularis (u prostorima s umjerenom klimom) i C. hemipterus (uglavnom u tropskim područjima). Stjenice skrivaju u pukotinama, madracima i na drugim mjestima (npr. okvir od kreveta, jastuci i zidovi, dok u zemljama u razvoju u slamnatim krovovima i u kućama sagrađenim od blata). Kreću se polako, a privlači ih toplina ljudskog tijela i ugljični dioksid. Stjenice grizu neprekrivene dijelove kože, obično noću. Hranjenje završava za 5 do 10 min.

Simptomi i znakovi

Lezije su obično na koži. Razvijaju se jutro poslije ugriza, odnosno do 10 dana nakon ugriza. Mogu se klinički pojaviti kao:

  • Samostalna manja makula/papula

  • Purpurične makule

  • Eritematozne makule, papule ili urtike, često uz svrbež, svaka sa središnjom hemoragijom

  • Bule

Lezije mogu tvoriti linearne uzorke ili ih se može vidjeti u skupinama. Starije odrasle osobe razviju simptome rjeđe nego što mlađe osobe. Lezije prolaze nakon otprilike jednog tjedna. Mogu se razviti sekundarne infekcije.

Pacijenti mogu biti zabrinuti zbog društvene stigme, poteškoća suzbijanja zaraze stjenicama te posljedičnih troškova. Preporučuje se izolirati zaražene osobe kako bi se izbjeglo širenje zaraze.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

Postavljanje dijagnoze isključivo na temelju kliničke slike može biti otežano jer je izgled promjene obično nespecifičan. Međutim, većina ugriza stjenica su veći i edematozniji od drugih uboda (npr. ugriza buhe).

Pri potvrdi dijagnoze, od pomoći može biti pokusna primjena terapijskih doza vitamina A. Stjenice imaju ravna, ovalna, crvenkasto-smeđa tijela. Nakon krvnog obroka, tijelo je manje zaravnjeno i crvenije. Odrasla jedinka C. lectularis duga je oko 5 do 7 mm, dok su C. hemipterus nešto duže. Izmet ili krv stjenice može biti vidljiv na posteljini ili tapetama.

Liječenje

  • Simptomatsko liječenje

Ugrizi stjenica tretiraju se simptomatski (npr. s lokalnim kortikosteroidima i / ili sustavnim antihistaminicima) koliko je potrebno.

Stjenica treba biti iskorijenjena pomoću fizikalnih i kemijskih sredstava. Fizikalna sredstva uključuju usisavanje infestiranih područja i pranje sumnjivih materijala (npr. posteljina, pokrivači i rublje), a zatim sušenje na visokim temperaturama u sušilici. Kada je to moguće, cijelu prostoriju treba također tretirati zagrijavanjem do temperature ≥ 50 ° C (122 ° F), ili s raznim insekticidima.

Ključne točke

  • Nužno je razmisliti o ugrizu stjenice ako početna asimptomatska promjena nastavi s linearnim širenjem na otkrivenoj površini kože.

  • Potraga za dokazima infestacije pomoći će u potvrdi dijagnoze.

  • Preporučuje se stručnu pomoć u cilju iskorjenjenja stjenica.