Ciklotimični poremećaj

Autor: William Coryell, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: Marina Bježančević, dr. med.

Ciklotimični poremećaj je obilježen hipomaničnim i kratkim depresivnim razdobljima koja traju nekoliko dana, nepravilnog su tijeka i manje su težine od onih kod bipolarnog poremećaja; ova razdoblja simptoma se moraju javljati više od pola dana tijekom perioda od ≥ 2 godine. Dijagnoza se postavlja klinički i temelji se na povijesti bolesti. Liječenje se zasniva primarno na edukaciji, premda je nekim bolesnicima s funkcionalnim oštećenjima potrebna farmakoterapija.

Ciklotimični poremećaj često prethodi bipolarnom poremećaju tip II. Međutim, on se može javiti i u sklopu izražene ćudljivost, bez da se razvije u jedan od velikih poremećaja raspoloženja.

Kod kronične hipomanije, oblika koji se klinički rijetko vidi, prevladavaju razdoblja ushićenosti, obično uz skraćenje spavanja na <6 sati. Osobe s ovim oblikom su kontinuirano pretjerano vesele, samouvjerene, pune energije, planova, nepromišljene, pretjerano uključene u zbivanja, nametljive, impulzivne, mogu drugima pristupati pretjerano blisko.

U nekih osoba ciklotimična i kronična hipomanična narav doprinose uspješnosti u poslu, vodstvu, postignućima i umjetničkoj kreativnosti; međutim takve osobe češće imaju ozbiljne štetne interpersonalne i socijalne posljedice. Posljedice uključuju nestabilnost s neujednačenom radnom i obrazovnom anamnezom, impulzivne i česte promjene mjesta stanovanja, ponavljane ljubavne ili bračne prekide te epizode ovisnosti o alkoholu i drogama.

Dijagnoza ciklotimičnog poremećaja je klinička i temelji se na anamnezi.

Liječenje

  • Potporno liječenje

  • Ponekad stabilizator raspoloženja

Bolesnici trebaju biti poučeni kako živjeti s krajnostima svojeg temperamenta; život s ciklotimičnim poremećajem nije lak jer su međuljudski odnosi često burni. Savjetuje se zaposlenje s fleksibilnim radnim vremenom. Bolesnike s umjetničkom crtom treba ohrabriti da slijede umjetničku karijeru, u kojoj se mogu bolje tolerirati ispadi i krhkost ciklotimije.

Odluka o primjeni stabilizatora raspoloženja (npr. litij, određeni antikonvulzivi - posebno valproat, karbamazepin i lamotrigin) ovisi o ravnoteži između funkcionalnog oštećenja i društvene koristi koju bolesnik može imati. Divalproeks u dozi od 500 do 1000 mg/dan se uobičajeno bolje podnosi od ekvivalentne doze litija.

Antidepresive treba izbjegavati osim ako su depresivni simptomi ozbiljni i dugotrajni, jer postoji opasnost od prebacivanja i nastupa brze cikličnosti.

Grupe podrške mogu pomoći bolesnicima pružajući im prostor za dijeljenje zajedničkih doživljaja i osjećaja.