Rovovska groznica

Autori: Larry M. Bush, MD
Maria T. Perez, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Ivana Valenčak - Ignjatić, dr. med.

Rovovska groznica je bolest koju prenose uši, uzrokovana bakterijama Bartonella quintana i primijećena izvorno u vojnim populacijama tijekom I i II svjetskog rata. Simptomi su akutna, recidivirajuća febrilna bolest, ponekad s osipom. Dijagnoza se postavlja na osnovi hemokulture. Liječi se makrolidom ili doksiciklinom.

(Vidi također Pregled Bartonella infekcija.)

Ljudi su jedini rezervoar Bartonella infekcija. B. quintana se na čovjeka prenosi putem zaraženog fecesa uši ako se utrlja u oštećenu kožu ili konjunktivu.

Bolest je endemska u Meksiku, Tunisu, Eritreji, Poljskoj i bivšem Sovjetskom Savezu, a u SAD–u se pojavljuje u beskućnika.

Simptomi i znakovi

Nakon 14–30 dana inkubacije dolazi do naglog početka bolesti s vrućicom, slabošću, vrtoglavicom, glavoboljom (bol iza očnih jabučica), injekcijom konjunktiva te jakim bolovima u leđima i nogama.

Vrućica može porasti do 40.5 °C i trajati 5–6 dana. U oko pola slučajeva, vrućica se vraća 1–8 puta, u razmacima od 5–6 dana.

Pojavljuje se prolazni makulozni ili papulozni osip, a ponekad i hepatomegalija te splenomegalija. Endokarditis je moguća komplikacija u nekim slučajevima.

Recidivi su česti, a do njih dolazi i 10 godina nakon prvotnog napada.

Dijagnoza

  • Hemokulture

  • Serološki testovi i PCR

Na rovovsku groznicu treba posumnjati u osoba koje žive u područjima gdje vlada ušljivost.

U obzir dolaze i leptospiroza, tifus, recidivirajuća groznica i malarija.

Uzročnik se otkriva hemokulturom, premda mu za rast može biti potrebno od 1–4 tjedna. Za bolest je značajna trajna bakterijemija tijekom prvotnog napada, recidiva i za vrijeme asimptomatskih razdoblja između recidiva te u bolesnika s endokarditisom..

Serološki testovi su dostupni i mogu pružiti podršku za postavljanje dijagnoze. Visoki titar IgG protutijela treba pokrenuti obradu endokarditisa. Može se učiniti i PCR testiranje uzoraka krvi ili tkiva.

Liječenje

Do potpunog oporavka obično dolazi za 1 do 2 mjeseca, a smrtnost je zanemariva. Bakterijemija može trajati mjesecima nakon kliničkog oporavka pa može biti potrebno produljeno (>1 mj.) liječenje makrolidom ili doksiciklinom. Bolesnicima se daje doksiciklin 100 mg po dva puta dnevno tijekom 4 do 6 tjedana uz, ako se sumnja na endokarditis, gentamicin 3 mg / kg dnevno iv tijekom prva 2 tjedna.

Tjelesne uši je potrebno staviti po kontrolu.

Kod bolesnika s kroničnom bakterijemijom treba pratiti znakove endokarditisa.