Pretilost u adolescenata

Autor: Sharon Levy, MD, MPH
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Sanja Dorner, dr. med.

Pretilost je sada dva puta češća među adolescentima nego što je bila prije 30 godina i jedan je od najčešćih razloga za posjet pedijatrijskim klinikama. Unatoč tome što je manje od jedne trećine pretilih odraslih bilo pretilo tijekom adolescencije, većina pretilih adolescenata ostaju pretili i u odrasloj dobi.

Iako se većina od komplikacija pretilosti javlja u odrasloj dobi, pretili adolescenti češće nego njihovi vršnjaci imaju visoki krvni tlak. U adolescenata se, uslijed pretilosti, s povećanom frekvencijom pojavljuje diabetes mellitus tipa 2. Zbog stigme društva protiv pretilosti, mnogi pretili adolescenti imaju lošu sliku o sebi te sve više naginju sjedilačkom načinu života i postaju socijalno izolirani.

Etiologija

Čimbenici koji utječu na pretilost među adolescentima su isti kao i oni među odraslima. Većina slučajeva su vanjski (npr konzumiranje previše kalorija i/ili niska kvaliteta prehrane), često u kombinaciji s sjedilačkim način života. Genski utjecaji su česti, a za njih odgovorni geni se i danas otkrivaju ( vidi: Pretilost i metabolički sindrom).

Roditelji su često zabrinuti da je pretilost posljedica neke vrste endokrine bolesti, kao što su hipotireoza ili hiperadrenokorticizam, ali takvi su poremećaji rijetko uzrok. Adolescenti čije debljanje je uzrokovano endokrinim poremećajima su obično malog stasa te imaju i druge znakove poremećaja u podlozi .

Dijagnoza

  • Indeks tjelesne mase

Određivanje indeksa tjelesne mase (engl. body mass index = BMI) predstavlja važan dio tjelesnog pregleda. Adolescenti čiji BMI je ≥ 95. percentil za njihovu dob i spol su pretili.

Primarni endokrinološki (npr. hiperadrenokorticizam, hipotireoza) ili metabolički uzroci su rijetki. Ukoliko je dijete nisko i ima hipertenziju treba razmotriti Cushingov sindrom.

Liječenje

  • zdrava prehrana i redovito vježbanje

Unatoč brojnim pristupima, pretilost je jedan od najtežih i najobeshrabrujućih problema za liječenje, a stope dugoročnih uspjeha ostaju niske. Intervencija za pretile adolescente treba biti usmjerena na razvoj zdrave prehrane i usvajanje navike redovitog vježbanja, a ne na gubljenje određene količine težine. Unos kalorija smanjuju:

  • uspostavljanje uravnotežene prehrane sačinjene od običnih namirnica

  • stalne promjene u prehrambenim navikama

Izgaranja kalorija povećava:

  • povećanje tjelesne aktivnosti

Ljetni kampovi za pretile adolescente mogu pomoći u gubljenju značajne težine, ali bez nastavka napora, težina se obično povrati. Savjetovanje adolescentata o tome kako se nositi sa svojim problemima, uključujući i loše samopouzdanje, može biti od pomoći.

Lijekovi koji smanjuju težinu u pravilu se ne koriste za vrijeme adolescencije zbog zabrinutosti oko sigurnosti i moguće zlouporabe. Jedna iznimka je za pretile adolescente s pozitivnom obiteljskom anamnezom dijabetesa tipa 2. Oni imaju i sami visok rizik od razvoja dijabetesa. Lijek metformin, koji se koristi za liječenje dijabetesa, može im pomoći da izgubite težinu i smanjiti rizik da postanu dijabetičari. .