nealkoholni steatohepatitis

Autor: Steven K. Herrine, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Luka Vranić, dr. med.

Nealkoholni steatohepatitis je sindrom koji se razvija u bolesnika koji nisu alkoholičari, a izaziva oštećenje jetre koje se histološki ne razlikuje od alkoholnog hepatitsa. Razvija se najčešće kod pacijenata s najmanje jednim od slijedećih faktora rizika: pretilost, dislipidemija, i intolerancija glukoze. Patogeneza nije razjašnjena, ali se čini da je u svezi s inzulinskom rezistencijom (npr. kao kod prekomjerne težine ili metaboličkog sindroma). Većina je bolesnika bez simptoma. U laboratorijskim nalazima povišene su vrijednosti aminotransferaza. Dijagnozu potvrđuje biopsija. Liječi se eliminacijom uzroka i rizičnih čimbenika.

NASH (ponekad se naziva steatonekroza) se dijagnosticira najčešće u bolesnika između 40 god i 60 god, ali se može pojaviti u svim dobnim skupinama. Većina bolesnika s NASH-om je pretila, ima šećernu bolest tipa 2 (ili intoleranciju glukoze), dislipidemiju i / ili metabolički sindrom.

Patofiziologija

Patofiziološki se radi o nakupljanju masnoće (steatoza), upali, te ponekad i fibrozi. Steatoza nastaje zbog nakupljanja triglicerida u jetri. Potencijalni mehanizmi nastajanja steatoze su smanjena sinteza lipoproteina vrlo niske gustoće (VLDL) i pojačana sinteza triglicerida u jetri (moguće zbog smanjene oksidacije masnih kiselina ili povećane koncentracije masnih kiselina koje se dopremaju u jetru). Upala može nastati kao posljedica oštećenja stanične membrane zbog peroksidacije lipida. Ove promjene mogu stimulirati jetrene zvjezdaste stanice, rezultirajući fibrozom. U uznapredovalom stadiju, NASH može uzrokovati cirozu i portalnu hipertenziju.

Simptomi i znakovi

Većina je bolesnika bez simptoma. Neki se, međutim, žale na umor, opću slabost ili nelagodu u gornjem desnom kvadrantu trbuha. Hepatomegalija se razvija u oko 75% bolesnika. Splenomegalija se može razviti uz uznapredovalu fibrozu jetre i najčešće je prvi znak portalne hipertenzije. Bolesnici s cirozom koja je posljedica NASH–a često nemaju simptome ni znakove kronične bolesti jetre.

Dijagnoza

Sumnja na NASH se postavlja u bolesnika s čimbenicima rizika poput pretilosti, šećerne bolesti tipa 2 ili dislipidemije te u bolesnika s nerazjašnjenim laboratorijskih nalazima koji ukazuju na bolesti jetre. Najčešći laboratorijski pokazatelji su povišene vrijednosti aminotransferaza. Za razliku od alkoholne bolesti jetre, omjer AST/ALT u NASH–u najčešće je <1. Vrijednosti alkalne fosfataze i γ–glutamil transpeptidaze (GGT) ponekad su povišene. Hiperbilirubinemija, produženo protrombinsko vrijeme i hipoalbuminemija rijetko su izraženi.

Za postavljanje dijagnoze, dokazi (kao što su heteroanamnestički podaci od članova obitelji i rodbine) da se ne radi o pretjeranoj konzumaciji alkohola (< 20 g / dan) su potrebni kao i serološki testovi koji bi trebali biti negativni na hepatitis B i C (tj, negativni hepatitis B površinski antigen i protutijela na virus hepatitisa C). Biopsija jetre mora potvrditi oštećenje slično onome u alkoholnom hepatitisu, uključujući velike masne kapljice (makrovezikularna masna infiltracija). Indikacije za biopsiju su nerazjašnjen uzrok portalne hipertenzije (npr. splenomegalija ili citopenija) i nerazjašnjeno povišene vrijednosti aminotransferaza koji traju >6 mjeseci u bolesnika s dijabetesom, prekomjernom težinom ili hiperlipidemijom.

Slikovne dijagnostičke pretrage, uključujući ultrazvuk, CT, te posebno MR, mogu otkriti steatozu jetre. Međutim, ove pretrage ne mogu identificirati upalu tipičnu za NASH i ne mogu razlučiti NASH od drugih uzroka jetrene steatoze.

Prognoza

Prognoza je teško predvidljiva. Najčešće se ne razvija zatajenje jetre ni ciroza. Međutim, neki lijekovi (npr. citotoksični) kao i metabolički poremećaji ubrzavaju razvoj NASH-a. Prognoza je često dobra, ukoliko se ne pojave komplikacije (npr. krvarenje iz varikoziteta jednjaka).

Liječenje

  • Otklanjanje uzroka i kontrola čimbenika rizika

Jedini široko prihvaćen način liječenja je eliminacija potencijalnih uzroka i rizičnih čimbenika. To uključuje prekid uzimanja pojedinih lijekova ili toksina, mršavljenje te liječenje hiperlipidemije i/ili hiperglikemije. Preliminarni dokazi ukazuju da tiazolidindioni i vitamin E mogu pomoći u ispravljanju biokemijskih i histoloških abnormalnosti u NASH-u. Mnogi drugi načini liječenja (npr. ursodeoksikolna kiselina, metronidazol, metformin, betain, glukagon, infuzija glutamina) nisu se pokazali uspješnima.

Ključne poruke

  • NASH uzrokuje oštećenje jetre histološki sličnu onoj u alkoholnom hepatitisu, ali se javlja u bolesnika koji nisu alkoholičari i koji su često pretili ili imaju dijabetes melitus tipa 2 ili dislipidemiju.

  • Simptomi su obično odsutni, ali neki bolesnici imaju nelagodu u gornjem desnom kvadrantu, umor i/ili malaksalost.

  • Znakovi portalne hipertenzije i ciroze mogu biti prve manifestacije bolesti.

  • Potrebno je isključiti alkoholizam (na temelju anamneze i heteroanamneze) i hepatitis B i C (serološkim testovima) i napraviti biopsiju jetre.

  • Važno je ukloniti uzroke i kontrolirati čimbenike rizika kada je to moguće.