Heterofioza i slične infekcije metiljima

Autor: Richard D. Pearson, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Monika Mudrovčić, dr. med.

Heterofioza je infekcija crijevnim metiljem Heterophyes heterophyes, do koje dolazi konzumacijom zaražene sirove ili nedovoljno termički obrađene slatkovodne ribe ili ribe iz bočatih voda.

Metilji su parazitski plošnjaci koji inficiraju razne dijelove tijela (krvne žile, probavni sustav, pluća, jetru) ovisno o vrsti.

Heterophyes heterophyes je endemičan na Dalekom istoku, Bliski Istok i u Egiptu

Do heterofioze dolazi konzumacijom zaražene sirove ili nedovoljno termički obrađene slatkovodne ribe ili ribe iz bočatih voda. Nakon konzumacije, metacercarije izlaze iz cisti i pričvrste se za sluznicu tankog crijeva. Tamo su se razviju u odrasle oblike i narastu do veličine od oko 1,0 do 1,7 mm s 0,3 do 0,4 mm.

Infekcija s Metagonimus yokogawai, srodnim metiljem, objavljeno je nakon konzumacije sirove ili nedovoljno termički obrađene slatkovodne ribe ili ribe iz bočatih voda na Dalekom istoku, Sibiru, Mandžurije, u balkanskim državama, Izraelu i Španjolskoj. Crijevna infekcija s Nanophyetus salmincola objavljeno je nakon konzumacije sirovog ili nedovoljno termički obrađenog lososa.

Odrasli metilji mogu uzrokovati bol u trbuhu i proljev.

Dijagnoza od heterofioze postavlja se pronalaženjem jajašaca u izmetu. Jajašca H. heterophyes ne razlikuju se od onih M. yokogawai i slična su onima Clonorchis i Opisthorchis.

Liječenje heterofioze je prazikvantel 25 mg / kg p.o. 3 puta dnevno kroz 1 dan za H. heterophyes i M. yokogawai i 20 mg / kg p.o. 3 puta dnevno kroz 1 dan za N. salmincola.

Prevencija uključuje nekonzumiranje sirove ili nedovoljno termički obrađene ribe koja može sadržavati te crijevne metilje