Njega kože ostatnog uda (bataljka)

Autor: James Baird, CPO
Urednik poglavlja: Domagoj Andrić, dr. med.
Prijevod: Domagoj Andrić, dr. med.

Kožu koja je u kontaktu s ležištem proteze treba pomno njegovati s ciljem prevencije oštećenja kože poput iritacije i oštećenja kože (od kojeg može nastati ulkus) te nastanka infekcije.

Bolesti koje povećavaju rizik od amputacije poput periferne vaskularne bolesti ili dijabetesa smanjujući cirkulaciju u nogama, također povećavaju rizik od nastanka kožnog oštećenja ili infekcije nakon amputacije. Neke bolesti (pr. dijabetes) i pojedini neurološki poremećaji mijenjaju osjet na koži pa pacijenti ne osjećaju neugodu ili bol kada se ošteti koža ili razvije infekcija, stoga ne primjećuju ove probleme. Ovi pacijenti trebaju skidati protezu nekoliko puta na dan i provjeravati znakove crvenila na koži i druge znakove oštećenja ili infekcije. Ostali pacijenti trebaju pregledavati kožu na ove znakove bar jednom dnevno.

Problemi s kožom mogu biti ozbiljni, stoga ih nadležni liječnik u dogovoru s protetičarom treba redovito evaluirati i liječiti ako je potrebno. Kada se pacijenti bolje upoznaju s ponavljajućim problemima, bolje identificiraju manje probleme i sami ih rješavaju. Ipak, svaki perzistentni, neuobičajeni, bolni ili zabrinjavajući problem s kožom treba procijeniti stručnjak.

(Vidi također Pregled proteza za udove.)

Sprječavanje nastanka kožnog oštećenja

Nastanak oštećenja kože u dodiru s protezom je povezan s pritiskom koji se prenosi na kožu, s trenjem koje nastaje i vagom koja se skuplja u prostoru između bataljka i ležišta proteze. Prvi znak oštećenja kože je eritem nakon kojeg mogu nastati puknuća kože, žuljevi i ulkusi. Kada nastane oštećenje kože, protezu je često bolno i nemoguće nositi duže vrijem, može se razviti i infekcija. Neprepoznata infekcija može dovesti do potrebe za drugom (revizijskom) operacijom.

Određeni postupci mogu prevenirati ili odgoditi nastanak oštećenja kože:

 • Važan je dobar kontakt bataljka s ležištem proteze. Problemi se mogu javiti i kada je kontakt dobar. Bataljak mijenja oblik i volumen kroz dan, ovisno o razini aktivnosti, prehrani i vremenu. Stoga, nekad je proteza u dobrom kontaktu s bataljkom, nekad nije. Pacijenti mogu, obzirom na promjene bataljka, navući tanji ili deblji liner ili čarapu, kombinirati liner i čarapu ili skidati tankoslojne čarape. Unatoč poduzetim mjerama, promjene volumena bataljka mogu prečesto i previše varirati, zbog čega je oštećenje kože neizbježno. U tom slučaju protetičar treba podesiti ležište bez odgode. Oštećenje kože je često prvi znak da je potrebno podesiti protezu.

 • Održavanje tjelesne težine stabilnom je najbolji način da proteza dobro prianja na bataljak. Čak i male promjene u tjelesnoj težini mogu utjecati na prianjanje.

 • Zdrava prehrana i dobra hidracija pomažu u kontroli tjelesne težine i održavanju kože zdravom.

 • Za pacijente s dijabetesom važna je dobra kontrola glukoze u krvi.

 • Za pacijente s protezom donjeg uda, izbjegavanje promjena posture može pomoći. Takve promjene mogu izazvati oštećenje kože jer se pritisak prenosi na druga područja. Nošenje druge obuće može promijeniti posturu. Na primjer, potpetice mogu biti različite visine ili kakvoće (tvrde ili mekane). Kada je proteza podešena, pacijenti mogu utjecati na održavanje ispravne posture tijela koristeći obuću sličnu onoj koju inače koriste.

Kada pacijenti primijete oštećenje kože, odmah trebaju posjetiti stručnu osobu (liječnika) i protetičara kako bi se proteza podesila. Pacijenti u tom slučaju trebaju izbjegavati nošenje proteze dok se na podesi.

Infekcije kože

Ležište proteze stvara topli, vlažni prostor, bez zraka, u kojem se nakuplja znoj i loj. Takvo okruženje podržava rast bakterija i nastanak infekcije. Vlažna koža je sklonija oštećenju čime se stvara put za ulazak bakterija u tijelo. Infekcija se posljedično može širiti.

Znakovi infekcije su osjetljivost, eritem kože, nastanak pustula, ulkusa ili nekrotičnih područja i gnojni iscjedak. Neugodan miris može upućivati na infekciju ili lošu higijenu. Manja bakterijska infekcija može napredovati do celulitisa ili apscesa; u takvim stanjima pacijent može imati vrućicu ili opću slabost.

Svaki znak infekcije treba odmah procijeniti. Pacijente treba educirati da traže pregled liječnika u slučaju ovih simptoma:

 • Bataljak se čini hladnijim (što upućuje na smanjenu cirkulaciju)

 • Zahvaćeno područje je crveno i osjetljivo.

 • Zahvaćeno područje ima neugodni miris.

 • Limfni čvorovi u preponama ili aksilama proksimalno od zahvaćenog bataljka su povećani.

 • Prisutan je gnoj ili gusti iscjedak.

 • Koža postaje suha i mekana ili crna (oboje može značiti razvoj gangrene).

Liječenje bakterijske infekcije obično započinje lokalnom toaletom i topičkim antibioticima. Ponekad je potreban debridement, peroralni antibiotici ili oboje. Proteza su u pravilu ne nosi dok se infekcija ne izliječi. Eritem može ukazivati na ozbiljno medicinsko stanje koje

Pacijenti trebaju biti educirani o tome kako spriječiti infekciju. Bataljak treba prati antibakterijskim sapunom bar jednom dnevno. Pacijenti koji se puno znoje ili koji su skloni osipu i infekcijama treba ju prati bataljak češće. Može se koristiti sprej protiv znojenja, ali ne smije imati mirisne ili druge aditive, u ljekarnama su dostupni sprejevi u slobodnoj prodaji s < 15% aluminij klorida i s većim udjelom aluminija na recept.

Protetičar će preporučiti koji je lubrikant ili ulje kompatibilan s materijalom ležišta proteze. Moderni materijali koji se koriste u izradi ležišta proteze mogu biti oštećeni dugotrajnom primjenom ulja za kožu, stoga je najbolje pratiti uputstva protetičara ili proizvođača proteze.

Svaki dio proteze koji je u kontaktu s kožom- ležište, protetička čarapa ili liner ( link ) -treba temeljito prati toplom vodom i antibakterijskim sapunom svaki dan.

Linere i čarape treba temeljito osušiti prije korištenja. Sapun koji je ostao u ležištu ili lineru može izazivati osip pa pacijenti moraju voditi računa o tome da ležište proteze i lineri budu dobro isprani. Osip koji svrbi obično je posljedica iritacije ili alergijske reakcije, a ne infekcije. Liječnik može propisati kremu ili mast za tretiranje osipa.

Ako pacijenti znaju prepoznati gljivičnu infekciju, mogu je tretirati antimikotikom koji se kupi u slobodnoj prodaji. Međutim, ako im dijagnoza nije jasna ili gljivična infekcija perzistira, trebaju konzultirati svog liječnika.

Sprječavanje drugih kožnih problema

Urasle dlačice i folikulitis, iako nisu opasni, mogu izazvati znatnu bol i nelagodu. Ti problemi se mogu smanjiti ako se bataljak ne brije.

Verukozna hiperplazija (grube bradavice) na distalnom dijelu bataljka mogu biti posljedica loše retencije proteze. Ovo stanje je rijetko zbog napredaka u protetičkom dizajnu i tehnike izrade odgovarajućeg ležišta. Ako se ne liječi, može dovesti do ozbiljne infekcije. Ako se pojavi kvržica koja izgleda kao bradavica, pacijenti trebaju odmah konzultirati protetičara da se procijeni retencija proteze i prilagodi ležište ako je potrebno. Nakon toga liječnik treba tretirati verukoznu hiperplaziju.