Pityriasis Lichenoides

Autor: Shinjita Das, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Ivana Lovrić, dr. med.

Pityriasis lichenoides je klonska bolest T–stanica koja se može razviti kao odgovor na strane antigene (npr. infekciju ili lijekove), a može biti povezana s limfomom T–stanica kože. Liječenje može uključivati različite lokalne i peroralne lijekove.

Pityriasis lichenoides ima različite akutne i kronične oblike, koje su obično zasebni entiteti; međutim, lezije se mogu razviti iz akutne u kronični tip. Akutni oblik se tipično pojavljuje u djece i mladih odraslih, počinje asimptomatskim osipom nalik na vodene kozice koji se tipično povlači za nekoliko tjedana do mjeseci. Pomoći mogu antibiotici (tetraciklin, eritromicin) ili fototerapija.

Kronični se oblik očituje plosnatijim, crvenkasto–smeđim ljuskavim papulama kojima za povlačenje može trebati nekoliko mjeseci ili dulje.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

  • Ponekad biopsija

Dijagnoza pityriasis lichenoides se temelji na kliničkoj slici i raspodjeli promjena.

Biopsija se izvodi kada klinički nalazi nisu uvjerljivi.

Diferencijalna dijagnoza pityriasis lichenoides uključuje sljedeće:

Liječenje

  • Različiti lokalni i peroralni pripravci

Liječenje Pityriasis lichenoides je često neučinkovito, ali sunčeva svjetlost, lokalni kortikosteroidi, lokalni takrolimus, oralni antibiotici, fototerapija i imunosupresivi uspješno se primjenjuju (1).

Literatura

  • 1. Bowers S, Warshaw EMBowers S, Warshaw EM: Pityriasis lichenoides and its subtypes. J Am Acad Dermatol 55:557–572, 2006. doi: 10.1016/j.jaad.2005.07.058.