Toplinski grčevi

Autor: David Tanen, MD
Urednik sekcije: dr. sc. Lana Videc Penavić, dr. med.
Prijevod: Ines Martinac, dr. med.

Toplinski grčevi su bolni grčevi mišića koji se obično javljaju u prenapregnutim mišićima u vrućem i vlažnom okruženju.

Pregled toplinske bolesti

Premda napor može uzrokovati grčeve i tijekom hladnog vremena, oni nisu povezani s toplinom i vjerojatno su odraz nedovoljne tjelesne spremnosti. Za razliku od njih, toplinski grčevi se mogu pojaviti u osoba s dobrom tjelesnom kondicijom koje se obilno znoje i nadomještaju izgubljenu vodu, ali ne i sol, zbog čega nastaje hiponatrijemija. Toplinski grčevi su česti među sljedećih:

  • Fizičkih radnika (primjerice, strojarnica osoblje, čelični radnici, sugestije, rudari)

  • Vojni pripravnici

  • Sportaši

Nastanak grčeva je nagao, obično u mišićima ekstremiteta. Grčevi mogu započeti u mirovanju ili opterećenju. Jaka bol i karpopedalni spazam mogu onesposobiti ruke i noge. Temperatura je normalna, a ostali nalazi su bez osobitosti. Grč obično traje nekoliko minuta do nekoliko sati. Dijagnoza se postavlja na osnovi anamneze i kliničke slike.

Liječenje

Grčevi mogu odmah popustiti pri snažnom pasivnom istezanju zahvaćenih mišića (npr. plantarnom dorzifleksijom pri grču potkoljenice). Bolesnik bi trebao odmarati u hladnom okruženju. Potrebno je nadoknaditi tekućine i elektrolite, oralno (1-2 L vode koja sadrži 10 g [2 žličice] soli ili dovoljne količine komercijalnog sportskog napitka), dok za bržu nadoknadu i kada je nemoguća oralna nadoknada, IV (1-2 L 0,9% -tna otopina soli). U prevenciji grčeva pomaže odgovarajuća temperatura u prostoriji, aklimatizacija i održavanje ravnoteže soli.