Kanabinoidi, Sintetski

Autori: Gerald F. O’Malley, DO
Rika O’Malley, MD
Urednik poglavlja: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: Jakša Vukojević, dr. med.

Sintetički kanabinoidi su umjetne droge koje su agonisti tetrahidrokanabinolnih receptora (THC). Njih se obično aplicira na osušeni biljni materijal te se konzumiraju pušenjem.

(Vidi Marihuana[Kanabis].)

THC je glavni aktivni sastojak u marihuani (kanabis). Postoje mnoge kemijske obitelji sintetičkih kanabinoida, uključujući i HU-210, JWH-073, JWH-018, JWH-200, AM-2201, UR-144 i XLR-11; Novi spojevi se redovito prijavljuju.

Učinci uvelike variraju ovisno o specifičnom kanabinoidu, a mnogi od akutnih i kroničnih učinaka su i dalje nepoznati. Međutim, stimulacija THC receptora uzrokuje izmijenjeno mentalno stanje popraćeno uznemirenošću, halucinacijama i psihozom (koja može biti nepovratna). Kardiovaskularni učinci uključuju hipertenziju, tahikardiju i infarkt miokarda. Neurološke posljedice uključuju napadaje i zamagljen vid. Dodatni prijavljeni učinci uključuju povraćanje, hipertermiju, rabdomiolizu i zatajenje bubrega.

Simptomi i znakovi

Bolesnici mogu imati jaku uznemirenost, halucinacije, tahikardiju, hipertenziju, diaforezu i napadaje.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

Sintetičkih kanabinoida se ne otkrivaju na rutinskom probiru mokraće.

Kod bolesnika s teškom akutnom intoksikacijom treba u pravilu napraviti krvne pretrage (CBC, elektrolite, BUN, kreatinin, CK), testiranje urina za mioglobinuriju i EKG.

Liječenje

  • IV sedacija benzodiazepina

Uspavljivanje uz IV benzodiazepine, IV tekućine i suportivnu skrb obično je dovoljno. Bolesnici s hipertermijom, perzistirajućom tahikardijom ili agitacijom i povišenim vrijednostima serumskog kreatinina treba primiti radi daljnjeg promatranja zbog rabdomiolize i ozljeda srca i bubrega.