Embolija plodovom vodom

Autor: Julie S. Moldenhauer, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Mislav Mikuš, dr. med.

Embolija amnijskom tekućinom je klinički sindrom hipoksije, hipotenzije i koagulopatije koji rezultira ulaskom fetalnih antigena u majčinu cirkulaciju.

Embolija amnijskom tekućinom je rijetka opstetrička hitnoća, procijenjene incidencije 2 do 6 na 100 tisuća trudnoća. Može se javiti bilo kad u trudnoći, iako se najčešće javlja u kasnim tjednima gestacije.

ako procjene smrtnosti široko variraju (od 20 do 90%). sindrom očituje posjeduje značajan rizik, i kod žene koja iznenada umre po porodu, embolija amnijskom tekućinom predstavlja jedan od mogućih uzroka. 1). Preživljavanje ovisi o ranom prepoznavanju i trenutnom započetom liječenju.

Literatura

 • 1. Clark SLClark SL: Amniotic fluid embolism. Obstet Gynecol 123:337-48, 2014. doi: 10.1097/AOG.0000000000000107.

Patofiziologija

Dugogodišnji termin embolija amnijskom tekućinom implicira primarno mehanički, opstruktivniporemećaj, sličan onome kod tromboembolije ili zračne embolije. Međutim, zato što je amnijska tekućina potpuno topljiva u krvi, ista ne može uzrokovati opstrukciju. Nadalje, manje količine fetalnih stanica i krhotine tkiva koji mogu pratiti amnionske tekućine u majčinoj cirkulaciji su premali da bi se mehanički ometati dovoljno plućnog vaskularnog stabla izazvati označene hemodinamske promjene koje se javljaju u ovom sindromu.

Umjesto toga, dominira teorija da je izloženost fetalnim antigenima tijekom porođaja aktivator proupalnih medijatora, koji potiču upalnu kaskadu i otpuštanja vazoaktivnih supstanci (npr. noradrenalina) sličnih onim koji se javljaju u sepsi i septičkom šoku.

Upalni odgovor uzrokuje oštećenja organa, posebno pluća i srce, te aktivira kaskadu koagulacije, što rezultira diseminiranom intravaskularnom koagulacijom (DIK). Nastala majčina hipoksija i hipotenzija imaju duboke negativne učinke na fetus.

Iako je majčina izloženost fetalnim antigenima vrlo česta pojava tijekom porođaja, nije jasno zašto samo nekoliko žena razvije emboliju amnijskom tekućinom. Smatra se da su različiti fetalni antigeni i u različitim količinama u reakciji s nepoznatim čimbenicima majčinske osjetljivosti.

Faktori rizika

Mnogi su čimbenici povezani s povećanim rizikom, ali dokazi su nedosljedni. Ovo su mogući rizični čimbenici:

Simptomi i znakovi

Amnionska tekućina embolija se obično manifestira tijekom i neposredno nakon poroda. Prvi znak može biti nagli zastoj srca. Ostali pacijenti razvijaju naglu dispneju, i imaju tahikardiju, tahipneju i hipotenziju. Zatajenje respiratornog sustava, sa značajnom cijanozom, hipoksijom i plućnim krepitacijama se potom ubrzano javlja.

Koagulopatije se manifesiraju kao krvarenje iz maternice i / ili mjesta reza i venepunkcije.

Uterina hipoperfuzija uzrokuje atoniju maternice i fetalnu patnju.

Dijagnoza

 • Klinička procjena

 • Isključenje drugih uzroka

Dijagnoza embolije amnijskom tekućinom je suspektna kada se klasična trijada razvija tijekom poroda ili neposredno nakon poroda:

 • iznenadna hipoksija

 • hipotenzija

 • koagulopatije

Dijagnoza je klinička i postavlja se isključivanjem drugih mogućih uzroka:

Na obdukciji se mogu naći pločaste stanice fetusa i lanugo dlačice u plućnim žilama, ali ovaj nalaz ne potvrđuje dijagnozu. Fetalne stanice ponekad su otkrivene u bolesnika koji nemaju sindrom embolije plodovom vodom.

Liječenje

 • Potporno liječenje:

Liječenje embolije plodovom vodom je suportivno. To uključuje transfuziju eritrocita (po potrebi zamijeniti izgubljenu krv) i svježe smrznute plazme i faktora zgrušavanja (koliko je potrebno da preokrenu koagulopatiju) uz ventilacijsku i kardiovaskularnu potporu, po potrebi i aplikacijom inotropnih lijekova. Rekombinantni faktor VIIa ne treba koristiti rutinski, ali može se dati ženama koje i dalje jako krvare, unatoč korištenju drugih faktora zgrušavanja.

Trenutno dovršenje porođaja ne čini se da poboljšava ili pogoršava majčin pobol ili smrtnost, ali može biti ključno za fetalno preživljenje.

Ključne točke

 • Embolija plodovom vodom obično događa tijekom poroda i uzrokuje trijadu hipoksija, hipotenzija i koagulopatija.

 • Poremećaj nije mehanički embolijski fenomen, ali je vjerojatno biokemijska reakcija u kojoj izloženost fetalnim antigenima izaziva pretjeran upalni odgovor majke.

 • Smrtnost je visoka, a pacijenti zahtijevaju hitnu i agresivnu dišnu i hemodinamsku podršku i zamjenu faktora zgrušavanja.i agresivnu dišnu i hemodinamsku

 • Trenutno dovršenje porođaja ne čini se da poboljšava ili pogoršava majčin pobol ili smrtnost, ali može biti ključno za fetalno preživljenje