Polihidramnij

Autor: Antonette T. Dulay, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Petra Kolarek, dr. med.

Polihidramnij je prekomjerna količina amnionske tekućine; povezana je s komplikacijama rodilja i fetusa. Dijagnoza se postavlja ultrazvučnim mjerenjem amnionske tekućine. Poremećaji majke koji pridonose polihidramniju se liječe. Ako su simptomi teški ili ako se pojave bolne kontrakcije prije termina, liječenje može uključivati smanjenje količine plodne vode

.

Volumen plodove vode se ne može sa sigurnošću mjeriti izravno, osim možda tijekom carskog reza. Prema tome, prekomjerna tekućina se mjeri posredno pomoću ultrazvučnih kriterija, obično indeksom amnionske tekućine (AFI). AFI je zbroj vertikalne dubine tekućine izmjerene u svakom kvadrantu maternice. Normalan raspon AFI je od 5 do 25 cm; vrijednosti >25 cm ukazuju na polihidramnij.

Uzroci polihidramnija obuhvaćaju sljedeće:

Komplikacije

Kod polihidramnija povećava se rizik sljedećih komplikacija:

Rizici su obično proporcionalni stupnju nakupljanja tekućine i razlikuju se ovisno o uzrocima. Mogu se pojaviti i drugi problemi (npr niski Apgar score, fetalna patnja, pupkovine oko vrata fetusa, potreba za carskim rezom zbog malprezentacije).

Simptomi i znakovi

Polihidramnij je često asimptomatski. Međutim, neke žene, pogotovo kada je polihidramnij značajan, otežano dišu i/ili osjećaju bolne prijevremene trudove. Ponekad je maternica veća od očekivane za trajanje trudnoće.

Dijagnoza

 • Ultrazvučno mjerenje AFI

 • Sveobuhvatan ultrazvučni pregled, uključujući i procjenu fetalnih malformacija

 • Testove u majke s obzirom na anamnezu

Na polihidramnij se obično posumnja na temelju ultrazvučnog nalaza ili veličine maternice koja je veća nego što se očekivalo za trajanje trudnoće. Međutim, kvalitativne procjene volumena amnionske tekućine imaju tendenciju biti subjektivne. Dakle, ako se sumnja na polihidramnij, amnionska tekućina se treba procijeniti kvantitativno pomoću AFI.

Identifikacija uzroka

Ako je polihidramnij prisutan, preporučuje se daljnje testiranje kako bi se utvrdio uzrok. Koji će se raditi testovi ovisi o tome na koje se uzroke postavi sumnja klinički (obično se temelji na povijesti bolesti). Ispitivanja mogu uključiti

 • Sveobuhvatan ultrazvučni pregled za fetalne malformacije (uvijek preporučeno)

 • Test tolerancije glukoze u majki

 • Kleihauer-Betke test (za fetomaternalno krvarenje)

 • Majčini serološki testovi (npr na sifilis, parvovirus, citomegalovirus, toksoplazmoza, rubeola i)

 • Amniocenteza i fetalna kariotipizacija

 • Testovi za klinički sumnjive nasljedne bolesti, kao što je anemija

Liječenje

 • Možda ručno izvlačenje amnionske tekućine (amnioredukcija)

S obzirom na to da polihidramnij povećava rizik od fetalne smrti, prenatalno praćenje trebalo bi započeti s 32 tjedna (posebice ako je AFI ≥30 cm) i treba uključiti CTG barem jednom/tjedno. Međutim, nije dokazano da takav nadzor smanjuje stopu fetalne smrti. Porod treba planirati na oko 39 tjedana. Način poroda treba biti temeljen na uobičajenim porodničkim indikacijama (npr, vodeći dio).

Smanjenje volumena amnionske tekućine (npr amnioredukcijom) ili smanjuje njegove proizvodnje treba uzeti u obzir samo ako dođe do prijevremenog porođaja ili ako polihidramnij uzrokuje teške simptome; međutim, ne postoje dokazi da ovaj pristup poboljšava rezultate. Također, ne postoji konsenzus o tome koliko tekućine treba ukloniti i kako se brzo uklanja, iako je predloženo uklanjanje oko 1 L kroz 20 min.

Poremećaji koji bi mogli doprinositi polihidramniju (npr, majčin dijabetes) trebali bi biti pod kontrolom.

Ključne točke

 • Polihidramnij može biti uzrokovan malformacijama, višeplodnom trudnoćom, majčinim dijabetesom, te raznim fetalnim poremećajima.

 • Povezan je s povećanim rizikom od kontrakcija prije termina, preranog pucanja plodovih ovoja, respiratornim kompromisom majke, malpozicijom ili smrću fetusa, i raznim problemima tijekom poroda.

 • Ako se sumnja na polihidramnij, odrediti indeks amnionske tekućine i ispitati moguće uzroke (uključujući sveobuhvatnu ultrazvučnu procjenu).

 • Razmotriti smanjenje količine plodne vode samo ako dođe do prijevremenog porođaja ili ako polihidramnij uzrokuje teške simptome.

 • Počnite perinatalno praćenje s CTG testom od 32 tjedna.