Putnički proljev

Autor: Thomas G. Boyce, MD, MPH
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Filip Blažić, dr. med.

Putnički proljev je gastroenteritis koji obično uzrokuje endemska bakterija u lokalnoj vodi. Simptomi su povraćanje i proljev. Dijagnoza počiva na kliničkoj slici. Liječi se ciprofloksacinom i loperamidom uz nadoknadu tekućine.

Etiologija

Proljev putnika može biti uzrokovan većim brojem bakterija, virusa ili parazita.

Najčešći uzrok putničkih proljeva je

  • Enterotoksična Escherichia coli

E. coli se često nalazi u vodama područja u kojima je pročišćavanje vode neadekvatno. Infekcija je česta u putnika koji putuju u zemlje u razvoju.

Norovirus infekcija je poseban problem na nekim brodovima za krstarenje.

Hrana i voda mogu biti izvor zaraze. Putnici koji izbjegavaju pijenje lokalne vode također se mogu inficirati putem nedovoljno isprane četkice za zube, pijući komercijalna pića uz upotrebu leda, čije je podrijetlo lokalna voda ili konzumiranjem hrane koja je isprana lokalnom vodom. Ljudi koji uzimaju lijekove koji smanjuju želučane kiseline (antacidi, H2 blokatori i inhibitori protonske pumpe) su u opasnosti od težih vrsta bolesti.

Simptomi i znakovi

Mučnina, povraćanje, hiperperistaltika, grčevi u trbuhu i proljev javljaju se 12 do 72 h nakon ingestije kontaminirane vode ili hrane. Težina simptoma varira. U nekih bolesnika se javljaju vrućica i mijalgije. U većini slučajeva simptomi spontano nestaju, premda je moguća dehidracija, poglavito u toplijim krajevima.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

Posebne dijagnostičke pretrage obično nisu potrebne. Međutim, groznica, jaka bol u trbuhu, i krvavi proljev sugeriraju ozbiljne bolesti i treba potaknuti neposrednu evaluaciju.

Liječenje

Glavno uporište u liječenju putničkih proljeva je nadomjestak tekućine i lijek za antimotilnost kao što je loperamid. Učinkoviti antidijaroici uključuju loperamid 4 mg PO, zatim s 2 mg po za svaku daljnju epizodu proljeva (maksimalno 6 doza / dan i 16 mg / dan), ili difenoksilat 2,5 do 5 mg TID ili QID u obliku tablete ili tekućem obliku. Alternativa za odrasle je difenoksilat od 2,5 do 5 mg po triput dnevno u obliku tableta ili tekućine. Doza loperamida za djecu od 13 do 21 kg iznosi 1 mg nakon prve meke stolice, zatim 1 mg nakon svake slijedeće mekše stolice (maksimalna doza je 3 mg / dan); za djecu od 21 do 28 kg, 2 mg nakon prve meke stolice, zatim 1 mg nakon svake slijedeće meke stolice (maksimalna doza je 4 mg / dan); i za djecu od 27 do 43 kg, do 12 godina, 2 mg nakon prve meke stolice nakon čega slijedi 1 mg nakon svake sljedeće meke stolice (maksimalna doza je 6 mg / dan). Antimotilitetni lijekovi kontraindicirani su u bolesnika s povišenom temperaturom ili krvavom stolicom, te u djece < 2 god. Jodklorhidroksikvin, koji je moguće dostupan u nekim zemljama u razvoju, ne treba koristiti, s obzirom na moguću neurotoksičnost.

Općenito, antibiotici nisu potrebni u slučaju blažeg oblika proljeva. Bolesnicima s umjerenim i teškim oblikom proljeva (≥3 proljevaste stolice kroz 8 h) daju se antibiotici, osobito kod povraćanja, grčeva u trbuhu, vrućice ili krvavog proljeva. Preporučuje se ciprofloksacin 500 mg PO 2×/dan kroz 3 dana ili levofloksacin 500 mg PO 1×/dan. Također se mogu upotrijebiti azitromicin 250 mg po jednom / dan kroz 3 dana i rifaksimina 200 mg PO 3/dan 3 dana. Za djecu, azitromicin 5 do 10 mg / kg PO jednom dnevno kroz 3 dana.

Prevencija

Putnici bi trebali konzumirati obroke u preporučenim restoranima i izbjegavati hranu i piće koje nude ulični prodavači. Savjetuje se konzumiranje samo kuhane hrane koja je u vrijeme posluživanja još vruća, oguljenog voća i gaziranih pića u originalnim bocama bez leda (boce s negaziranim pićima mogu potencijalno sadržavati i lokalnu vodu koju je nadolio lokalni prodavač). Prehrana u bifeima i restoranima s brzom hranom povećava rizik od infekcije.

Profilaktična primjena antibiotika učinkovito sprječava proljev, ali s obzirom na moguće nuspojave kao i razvoj rezistencije, trebala bi biti rezervirana samo za imunokompromitirane bolesnike

Više informacija

  • Informacije o zdravlju za travelers’ diarrhea iz CDC-a