Pregled bakterijskih infekcija kože

Autor: A. Damian Dhar, MD, JD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Ivana Lovrić, dr. med.

Bakterijske infekcije kože mogu se klasificirati kao infekcije kože i mekih tkiva (SSTI), akutne bakterijske infekcije kože i infekcije strukturnih komponenti kože (ABSSSI). SSTI uključuju

ABSSSI su složene bakterijske infekcije kože koje uključuju

Najčešći primarni patogeni u SSTI su streptokoki i stafilokoki, uključujući i meticilin rezistentni zlatni stafilokok (MRSA). MRSA je najčešći patogen u SAD-u. Više od polovice SSTI-ja liječenih u SAD-u početkom 2010. - ih pripisano je podtipu MRSA USA300. Međutim, udio slučajeva uzrokovanih MRSA-om znatno se razlikuju u drugim dijelovima svijeta. Posebno zbog toga što MRSA može biti otporna na višestruke antibiotike, preporučeni antibiotici za bakterijske infekcije kože i mekih tkiva uvelike ovise o lokalnom prevladavanju i rezistenciji sojeva MRSA.

Američko društvo za infektivne bolesti (IDSA) preporučuje da se blagi do umjereni negnojni ABSSSI liječi betalaktamom ili klindamicinom kao preparatima koji presumptivno pokrivaju streptokoke. Potrebno je razmotriti i pokrivenost MRSA-om u bolesnika s rizikom (npr. nakon prodorne traume, sa sumnjom na MRSA kolonizaciju sluznice nosa, ili onih koji koriste intravensku terapiju). Gnojni ABSSSI smatraju se teškim ako bolesnici imaju znakove sistemske toksičnosti (npr. groznicu, tahikardiju, tahipneju, delirij, leukocitozu). Ako je tako, preporučuje se antibiotska terapija prema antibiogramu. Antibiotik izbora je obično vankomicin. Međutim, postoji nekoliko alternativa.