Angiografija

Autor: Hakan Ilaslan, MD
Urednik poglavlja: Ivana Kavelj , dr. med.
Prijevod: Ivana Kavelj , dr. med.

Angiografija se ponekad naziva i konvencionalnom angiografijom kako bi se razlikovala od CT angiografije (CTA— vidi: CT angiografija) i MR angiografije (MRA— vidi: Primjena MR-a). Angiografija pruža detaljni prikaz krvnih žila, najčešće onih u srcu, plućima, mozgu i nogama. Angiografija uključuje i slikovni prikaz i video prikaz (tzv. kineangiografija).

IV kontrast se injicira kroz kateter umetnut u krvnu žilu koja je povezana sa žilom koju se želi prikazati pretragom. Može se primijeniti lokalna anestezija ili sedacija. Ako je kateter uveden u arteriju, mjesto punkcije mora biti pod stalnom kompresijom 10 do 20 minuta nakon uklanjanja svih instrumenata, kako bi se smanjio rizik od krvarenja na mjestu punkcije. Kako bi se smanjio taj rizik, pacijenti bi također trebali ležati na ravnom nekoliko sati nakon pretrage ili biti hospitalizirani.

Angiografija je, iako invazivna, relativno sigurna.

Upotreba angiografije

CTA i MRA često se izvode umjesto konvencionalne angiografije. Međutim, konvencionalna angiografija je tradicionalni zlatni standard za procjenu patologije krvnih žila (npr. stenoza, okluzija, arteriovenskih ili drugih vaskularnih malformacija, aneurizmi, disekcija, vaskulitisa).

Uobičajena upotreba konvencionalne angiografije podrazumijeva sljedeće:

Konvencionalna plućna angiografija, nekad zlatni standard za dijagnozu plućne embolije, sada je gotovo potpuno zamijenjena CT plućnom angiografijom [CTPA], koja je manje invazivna.

Konvencionalna angiografija obično se radi prije terapijskih angiografskih zahvata kao što su angioplastika, stentiranje krvnih žila te embolizacija tumora i vaskularnih malformacija.

Vrste angiografije

Digitalna suptrakcijska angiografija

Krvne žile se slikovno prikazuju i prije i nakon injiciranja kontrasta; zatim računalo oduzima prekontrastnu od postkontrastne slike. Prikaz irelevantnih struktura tako se eliminira, a izolira se slikovni prikaz lumena krvne žile opacificirane kontrastom.

Nedostaci angiografije

Reakcije na kontrast javljaju se povremeno ( vidi: Rendgenska kontrastna sredstva i reakcije na kontrast).

Mjesto injiciranja može krvariti ako rupturira punktirana krvna žila; može se formirati bolni hematom. Rijetko, može doći do infekcije mjesta injiciranja, koje postane crveno i otečeno, uz pojavu gnojne sekreciju u roku od nekoliko dana nakon punktiranja žile.

Rijetko, arterija se ozljedi kateterom, ili dođe do pomaka aterosklerotskog plaka, što može uzrokovati emboliju distalno. Vrlo rijetko, može doći do šoka, konvulzija, zatajenja bubrega i srčanog zastoja.

Rizik od komplikacija je veći kod starijih osoba, iako je još uvijek malen.

Doza zračenja u angiografiji može varirati i biti značajna (npr. koronarografija je povezana s efektivnom dozom zračenja od 4.6 do 15.8 mSv).

Angiografija zahtijeva visoku razinu vještine liječnika, obično posebno educiranih intervencijskih radiologa ili kardiologa.