Fosfomicin

Autor: Brian J. Werth, PharmD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Branimir Gjurašin, dr. med.

Fosfomicin je nova klasa antibiotika s drukčijom kemijskom strukturom od dosad poznatih antibiotika. Ima baktericidno djelovanje sprječavajući sintezu stanične stijenke inhibicijom fosfoenolpiruvat sintetaze te tako interferira s proizvodnjom peptidoglikana.

U SAD-u je dostupan samo u formulaciji praška, fosfomicin trometamola, koji se može otopiti u tekućini i uzeti peroralno. Izvan SAD-a su dostupne i intravenske formulacije.

Farmakokinetika

Oralna bioraspoloživost soli fosfomicin trometamola je niska (oko 40%) te su posljedično niske i serumske razine u odnosu na minimalnu inhibitornu koncentraciju (MIK). Iz tog razloga se lijek koristi za liječenje nekompliciranih infekcija donjeg dijela mokraćnog sustava, a ne pijelonefritisa.

Fosfomicin se ne veže na proteine plazme i široko se distribuira u tkiva. Urinom se izlučuje uglavnom glomerularnom filtracijom bez biotransformacije. Nakon oralne primjene, koncentracija u mokraći premašuje MIK-ove osjetljivih patogena više od 24 sata.

Intravenska formulacija fosfomicina dostupna je u nekim zemljama i može biti korisna za liječenje ozbiljnijih infekcija, uključujući infekcije SŽS-a, osteomijelitis i upalu pluća. Kada se koristi za liječenje ovih infekcija, često se kombinira s drugim antibioticima, kao što su beta-laktami.

Indikacije

Fosfomicin ima širok spektar djelovanja protiv gram-pozitivnih i gram-negativnih organizama, uključujući i mnoge rezistentne organizame kao što su:

Peroralni fosfomicin bi se trebao koristiti samo za nekomplicirane infekcije (donjeg) mokraćnog sustava uzrokovane osjetljivim patogenima. Obzirom da ima širok spektar djelovanja intravenski fosfomicin se ponekad koristi i za liječenje infekcija multirezistentnim organizmima na drugim anatomskim mjestima.

Kontraindikacije

Ne postoje značajne kontraindikacije za njegovu primjenu osim poznate preosjetljivosti na fosfomicin ili na bilo koju komponentu formulacije.

Uporaba tijekom trudnoće i dojenja

Fosfomicin prelazi posteljicu, ali se općenito smatra da je siguran za liječenje cistitisa u trudnica.

Nije poznato koliko fosfomicina se izlučuje majčinim mlijekom pa se savjetuje oprez ako je liječenje fosfomicinom potrebno tijekom dojenja.

Nuspojave

Fosfomicin se općenito dobro podnosi i ima nisku stopu nuspojava koje uglavnom uključuju gastrointestinalne simptome (npr. mučnina i proljev).

Doziranje

Za nekomplicirane infekcije mokraćnog sustava u žena koristi se jednokratna oralna doze fosfomicin trometamola od 5,61 g (ekvivalent 3 g fosfomicina) otopljena u tekućini. Dulje trajanje liječenja je vjerojatno potrebno za infekcije na drugim mjestima (npr. prostata [1]).

Literatura

  • 1. Falagas ME, Giannopoulou KP, Kokolakis GN, Rafailidis PI: Fosfomycin: Use beyond urinary tract and gastrointestinal infections. Clin Infect Dis 46 (7):1069–1077, 2008.