Eozinofilna granulomatoza s poliangiitisom (EGPA)

Autor: Alexandra Villa-Forte, MD, MPH
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Tatjana Zekić, dr. med.

Eozinofilna granulomatoza s poliangiitisom (ranije poznata kao Churg-Strauss sindrom) je sistemski nekrotizirajući vaskulitis malih i srednjih krvnih žila, karakteriziran ekstravaskularnim granulomima, eozinofilijom, te infiltracijom tkiva eozinofilima. Javlja se kod ljudi s novonastalom astmom u odrasloj dobi, alergijskim rinitisom, nazalnom polipozom, ili njihovovom kombinacijom. Dijagnoza se potvrđuje biopsijom. Liječenje je primarno s kortikosteroidima i za teške oblike bolesti, dodatak drugih imunosupresiva.

(Vidi također Pregled vaskulitisa.)

Eozinofilna granulomatoza s poliangiitisom (EGPA) javlja se u oko 3 osobe na milijun ljudi. Prosječna dob nastupa bolesti je 48 god.

EGPA karakteriziraju ekstravaskularni nekrotizirajući granulomi (obično bogati eozinofilima), eozinofilija i tkivna infiltracija eozinofilima. Međutim, ove abnormalnosti ne postoje uvijek. Vaskulitis obično zahvaća male i srednje arterije. Bilo koji organ može biti zahvaćen, ali pluća, koža, sinusi, krvožilni sustav, bubrezi, periferni živčani sustav, CNS, zglobovi, i GI trakt su najčešće. Povremeno, plućni kapillaritis može dovesti do alveolarnog krvarenja.

Etiologija

Uzrok EGPA je nepoznat. Međutim, može biti uključen alergijski mehanizam, s tkivom koje je izravno oštećeno eozinofilima i produktima degranulacije neutrofila. Aktivacija T limfocita pomaže u održanju eozinofilne upale. Sindrom se javlja kod pacijenata koji imaju novonastalu astmu u odrasloj dob, alergijski rinitis, nosne polipe, ili njihovu kombinaciju. Antineutrofilna citoplazmatska antitijela (ANCA) su prisutna u oko 40% slučajeva.

Simptomi i znakovi

Sindrom ima 3 faze, koja se mogu preklapati:

 • Prodromalna faza: Može trajati godinama. Pacijenti imaju alergijski rinitis, nosne polipe, astmu, ili njihovu kombinaciju.

 • 2. faza: Periferna krv i eozinofilija tkiva je tipična. Klinička prezentacija, koja može nalikovati Löffler sindromu uključuje kroničnu eozinofilnu upalu pluća i eozinofilni gastroenteritis.

 • 3. faza: Razvoj vaskulitisa potencijalno opasnog po život. Sustavni simptomi (npr, groznica, slabost, gubitak tjelesne težine, umor) su uobičajeni u ovoj fazi.

Međutim, faze ne moraju nužno uzastopno slijediti jedna drugu, vremenski interval između njih uvelike varira.

Različiti organi i sustavi mogu biti zahvaćeni:

Zahvaćenost bubrega, srca ili neurološki simptomi pokazuju lošiju prognozu.

Dijagnoza

 • Klinički kriteriji

 • Rutinski laboratorijski testovi

 • Ehokardiografija (ultrazvuk srca)

 • Biopsija

The 2012 Chapel Hill Consensus Conference (1) definirala je EGPA kao bogatu eozinofilima i nekrotizirajuću granulomatoznu uplau koja zahvaća respiratornii trakt s nekrotizirajućim vaskulitisom malih i srednjih krvnih žila povezanih s astmom i eozinofilijom. Criteria for classificationKlasifikacijski kriteriji iz American College of Rheumatology sastoji se od sljedećeg:

 • Astma

 • Eozinofilija od> 10% u perifernoj krvi

 • Paranazalni sinusitis

 • Plućni infiltrati, ponekad prolazni

 • Histološki dokaz vaskulitisa sa ekstravaskularnom eozinofilijom

 • Višestruka mononeuropatija ili polineuropatija

Ako je ≥ 4 kriterija prisutno, osjetljivost je 85%, a specifičnost 99,7%.

Testiranje služi za postavljanje dijagnoze i procjenu proširenosti bolesti i zahvaćenosti organa i za razlikovanje EGPA od drugih eoizinofilnih poremećaja (npr. parazitske infekcije, reakcije na lijekove, akutna eozinofilna pneumonija i kronična eozinofilna pneumonija, alergijska bronhopneumonija aspergiloza, hipereozinofilni sindrom). Dijagnozu EGPA sugeriraju klinički nalazi i rezultati rutinskih laboratorijskih testova, ali treba često biti potvrđena biopsijom pluća ili drugog zahvaćenog tkiva.

Krvni testovi i radiogram pluća se rade, ali rezultati nisu dijagnostički. KKS s diferencijalnom KS se radi kako bi provjerili eozinofiliju, koji je ujedno i pokazatelj aktivnosti bolesti. IgE i razina C-reaktivnog proteina i SE određuju se periodički kako bi se ocijenila upala. Analiza mokraće i kreatinin se rade za skrining bolesti bubrega i praćenje njegove težine. Mjere se razine elektrolita.

Serološko ispitivanje se radi i otkriva ANCA u do 40% bolesnika; Ako se otkrije ANCA,radi se enzimski vezan imunosorbentnog testa (ELISA) za provjeru specifičnih antitijela. Perinuklearna ANCA (p-ANCA) s antitijelima protiv mijeloperoksidaze je najčešći rezultat, ali ANCA nije specfična niti osjetljiva za EGPA.

Iako se koriste kao biljeg aktivnost bolesti, eozinofilija, IgE, ANCA, SE i CRP služe za procjenu relapsa, ali sa značajnim ograničenjima.

Rentgenska snimka često pokazuje prolazne mrljaste plućne infiltrate.

2D ehokardiogram srca treba napraviti kod svih bolesnika na početku i ponoviti tijekom vremena ako se razviju simptomi i / ili znakovi zatajenja srca.

Biopsija najdostupnijeg zahvaćenog tkiva treba biti učinjena ako je moguće.

Literatura

 • 1. Jennette JC, Falk RJ, Bacon PA, et al: 2012 Revised International Chapel Hill Consensus Conference Nomenclature of Vasculitides. Artritis Rheum 65(1):1-11, 2013. doi: 10.1002/art.37715.

Liječenje

 • Kortikosteroidi:

Kortikosteroidi su osnova liječenja. Međutim, kortikosteroidi sami često ne održavaju remisiju, čak i ako ne postoje loši prognostički čimbenici. Druge imunosupresive (npr ciklofosfamid, metotreksat, azatioprin) se može dodati, ovisno o težini i vrsti zahvaćenog organa koristeći iste opće kriterije za liječenje granulomatoza s poliangiitisom ili mikroskopski poliangiitisom. U retrospektivnoj studiji provedenoj na 41 pacijenata s EGPA liječenih rituksimabom, 49% su bili u remisiji u 12 mj. i rituksimab je smanjio potrebu za kortikosteroidima. Ovi rezultati su povoljni u usporedbi s drugim tretmanima.

Ključne poruke

Više informacija

 • American College of Rheumatology classification criteria