Idiopatska skolioza

Autor: Frank Pessler, MD, PhD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: mr. sc. Tanja Kovačević, dr. med.

Idiopatska skolioza je postranično (lateralno) iskrivljenje kralježnice.

Idiopatska skolioza je najčešći oblik skolioze i javlja se u 2 do 4% djece u dobi od 10 do 16 godina. Dječaci i djevojčice su jednako zahvaćeni; međutim, 10 je puta veća vjerojatnost da će se bolest pogoršati i zahtijevati liječenje u djevojčica.

Genetski čimbenici doprinose oko jednoj trećini rizika za razvoj bolesti. Mutacije u CHD7 i MATN1 genima mogu se javiti u nekim slučajevima.

Simptomi i znakovi

Na skoliozu se može posumnjati kada se jedno rame doima višim od drugoga ili ako odjeća ne pada ravno, ali se najčešće dijagnosticira prilikom uobičajenog fizikalnog pregleda. Ostali klinički znakovi su razlika u duljini nogu i asimetrija prsnog koša. Bolesnici se u početku mogu žaliti na umor u lumbalnom području nakon dugotrajnog sjedenja ili stajanja. Može uslijediti mišićna križobolja u područjima najvećeg napora (npr. u lumbosakralnom području).

Dijagnoza

  • Rendgenska slika kralježnice

Iskrivljenje kralježnice je najupadljivije kada se bolesnici nagnu prema naprijed. Većina iskrivljenja je konveksna u desnu stranu u torakalnom području, a u lijevu stranu u lumbalnom području, tako da je desno rame više od lijevoga. Rendgenske slike kralježnice treba učiniti u antero–posteriornoj i postraničnoj (lateralnoj) projekciji.

Što je iskrivljenje veće, veća je vjerojatnost da će se ono pogoršavati nakon sazrijevanja koštanog sustava. Iskrivljenja >10 ° se smatraju značajnima. Prognoza ovisi o mjestu i težini iskrivljenja kralježnice te o dobi pojave simptoma. Značajnija terapijska intervencija je potrebna u <10% slučajeva.

Liječenje

  • Fizikalna terapija i nošenje ortoze

  • Ponekad operacija

U slučaju progresije iskrivljenja ili značajno velikog kuta iskrivljenja indicirano je što prije konzultirati ortopeda. Vjerojatnost progresije je najveća u vrijeme puberteta. Umjerena iskrivljenja (20 do 40 °) se liječe konzervativno (npr. fizikalnim liječenjem i nošenjem ortoza) kako bi se spriječila progresija.

Teška iskrivljenja (>40 °) se mogu ublažiti kirurškim zahvatom (npr. fiksiranjem kralježnice).

Skolioza i njezino liječenje često utječu na sliku adolescenta o samome sebi i samopouzdanje. Ponekad je potrebno psihološko savjetovanje ili psihoterapija.