Spondylolisthesis

Autor: Peter J. Moley, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Mia Prebeg, dr. med.

Spondilolisteza je subluksacija lumbalnih kralježaka, koja se obično javlja u adolescenciji. Često je posljedica spondilolize, urođenog interartikularnog defekta.

Spondilolisteza je obično fiksirana( tj. trajna i ograničenog stupnja). , a obično zahvaća L3-L4, L4-L5 ili L5-S1 razinu kralježnice.

Spondilolisteza se često javlja u adolescenata i mladih odraslih koji su sportaši i koji su imali samo minimalnu traumu; uzrok je slabost lumbalnog kralješka zbog kongenitalnog interartikularnog defekta(spondiloliza). Tu lako dolazi do prijeloma, a odvajanje frakturnih ulomaka uzrokuje subluksaciju. Spondilolisteza može nastati uz minimalnu traumu u osoba > 60 godina s osteoartritisom.

Ukoliko se radi o blagoj do umjerenoj (subluksacija od 50%, spondilolistezi, osobito u mladih, ona može izazvati tek slabu bol ili su bolovi odsutni. Spondilolisteza može pogodovati kasnijem razvoju spinalne stenoze. Ako nastane uslijed veće traume, spondilolisteza može uzrokovati kompresiju kralježnične moždine ili drugi neurološki deficit, no to se događa rijetko.

Spondilolisteza je stupnjevana ovisno o postotku dužine trupa kralješka za koji je kralježak subluksiran u odnosu na susjedni:

  • Stadij I: 0 do 25%

  • Stadij II: 25 do 50%

  • Stadij III: 50 do 75%

  • Stadij IV: 75 do 100%

Spondilolisteze je vidljiva na standardnom radiogramu lumbalne kralježnice. Lateralna projekcija se obično koristi za određivanje stupnja spondilolisteze. Funkcijske snimke mogu se raditi za provjeru stabilnosti kralježnice.

Liječi se obično simptomatski. Fizikalna terapija s vježbama stabilizacije lumbalne kralježnice može biti od pomoći.