Šikarski Tifus

Autor: William A. Petri, Jr, MD, PhD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Ante Šokota, dr. med.

Šikarski tifus je bolest prenosiva grinjama, a uzrokuje ju Orientia tsutsugamushi (ranije Rickettsia tsutsugamushi). Simptomi su vrućica, primarna lezija, makularni osip i limfadenopatija.

(Vidi Pregled Rikecijskih i Srodnih infekcija.)

Šikarski tifus je srodan rikecijskim bolestima.

O. tsutsugamushi se prenosi preko ličinki trombikulidne grinje, koje se hrane na šumskim i seoskim glodavcima, uključujući štakore, voluharice i poljske miševe. Ljudi se zaraze nakon ugriza ličinke grinje ("chigger"). Grinje su ujedno i vektor i prirodni rezervoar za O. tsutsugamushi.

Šikarski tifus je endemičan u području Azije i Pacifika koji je omeđen Japanom, Korejom, Kinom, Indijom i sjevernom Australijom.

Simptomi i Znakovi

Nakon inkubacije od 6 do 21 dan (prosječno 10 do 12 dana) iznenada započinju vrućica, zimica, glavobolja i generalizirana limfadenopatija. U početku vrućice često se razvija eshar na mjestu ugriza ličinke grinje. Tipična lezija je česta u bijelaca, a rijetka u azijata, i počinje kao crvena, indurirana promjena promjera oko 1 cm koja se pretvara u vezikulu, puca i potom biva prekrivena crnom krustom. Regionalni limfni čvorovi su povećani.

Vrućica raste u 1. tjednu, često na 40 do 40.5 °C. Glavobolja je jaka i česta kao i konjuktivalna injekcija. Makularni osip izbija na trupu 5. do 8. dana vrućice i obično se širi na ruke i noge. Može brzo nestati ili postati makulopapularan i intenzivne boje. Kašalj se razvije u 1. tjednu vrućice, a pneumonitis se može razviti u 2. tjednu.

U težim slučajevima, puls se ubrza, krvni tlak pada te se razviju delirij, stupor i mišićni trzajevi. Može biti prisutna i splenomegalija, a intersticijski miokarditis je češći nego u ostalih rikecioza. U neliječenih bolesnika, visoka temperatura može trajati 2 tjedna, a onda kroz nekoliko dana postupno padne. Liječenjem se pad vrućice obično pojavi unutar 36 sati. Oporavak je brz i bez komplikacija.

Dijagnoza

  • Klinička slika

  • Biopsija osipa te bojanje bioptata s fluorescentnim antitijelima u svrhu otkrivanja organizama

  • Serologija u akutnoj i rekonvalescentnoj fazi bolesti (samo u akutnoj infekciji serologija je neinformativna)

  • PCR

Za pojedinosti o dijagnosticiranju, vidi: Dijagnoza.

Liječenje

Lijek izbora je doksiciklin 200 mg PO jednokratno, a zatim se nastavlja 100 mg 2×/dan sve dok se bolesnikovo stanje ne poboljša i dok ne bude afebrilan 48 sati, a da pri tome lijek prima barem 7 dana.

Kloramfenikol 4x500 mg PO ili IV tijekom 7 dana je druga linija liječenja.

Uklanjanjem grmova i zaprašivanjem infestiranih područja rezidualnim insekticidima se uklanja ili smanjuje populaciju grinja. Repelente insekata (npr. dietiltoluamid [DEET]) treba koristiti kada je moguća izloženost grinjama.

Ključne Točke