Dojenje

Autor: Deborah M. Consolini, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Katarina Bojanić, dr. med.

(Vidi također prehrana novorođenčeta)

Majčino mlijeko je hrana izbora. Američka Pedijatrijska Akademija (AAP) preporučuje samo dojenje do najmanje 6 mj. nakon čega se polako uvodi kruta hrane od 6 mjeseci do prve godine. Nakon prve godine dojenje se nastavlja tako dugo dok to dijete i majka žele, ipak dojenje je onda potrebno nadopuniti cjelovitom prehranom, krutom hranom i tekućinom krute hrane. Za poticanje dojenja potrebno je razgovor o dojenju započeti već u trudnoći, spominjući pritom višestruke prednosti:

  • Za dijete; prehrambene i kognitivne prednosti, zaštita od infekcije, alergija, debljine, Crohnove bolesti i dijabetesa.

  • Za majku; smanjena plodnost tijekom dojenja, brži oporavak od trudnoće (involucija maternice, mršavljenje), zaštita od osteoporoze, debljine, raka jajnika i premenopauzalnog tipa karcinoma dojke.

Kod prvorotki laktacija se uspostavi 72 do 96 sata od poroda, u višerotki i prije. Prvo mlijeko koje se stvara je kolostrum, visokoenergetska žućkasta tekućina koja sadrži visoku koncentraciju bjelančevina, imunoprotektivna je (bogata protutijelima, limfocitima i makrofagima) a potiče i pražnjenja mekonija. Zrelo majčino mlijeko ima sljedeće karakteristike:

  • Sadrži visoku koncentraciju laktoze što osigurava izvor energije koji je u skladu s novorođenačkim enzimima.

  • Sadrži velike količine vitamina E koji je važan antioksidans i pomaže u sprječavanju anemije povećanjem životnog vijeka eritrocita.

  • Omjer Ca i P iznosi 2:1 što sprječava tetaniju uslijed nedostatka Ca.

  • Povoljno djeluje na pH stolice i crijevnu floru štiteći od bakterijskog proljeva.

  • Prenosi zaštitna antitijela djetetu.

  • Sadrži kolesterol i taurin koji su važni za rast mozga.

  • Prirodni je izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

Smatra se kako ove tvari i njihovi poluzasićeni dugolančani derivati (LC–PUFAS), arahidonska kiselina (ARA) i dokosaheksaenoična kiselina (DHA) poboljšavaju vidne i kognitivne ishode u usporedbi s djecom koja se hrane adaptiranim mlijekom mliječnim pripravcima. Većina komercijalnih formula se sada suplimentira s ARA i DHA kako bi se smanjili potencijalni negativni ishodi u razvoju.

Ako je majčina prehrana dovoljno raznolika nema potrebe za uzimanjem dodatnih vitamina ili davanja vitamina novorođenčetu koje je na prsima. Međutim, kako bi se spriječio nedostatak vitamina D 400 jedinica vitamina D daje se jednom dnevno dojenoj novorođenčadi od prvog mjeseca žiovota nedostatak vitamina D ili rahitis. Nedonoščad, djeca sa tamnije pigmentiranom kožom i dojenčad s ograničenim izlaganjem suncu (prebivalište u sjevernim podnebljima) posebno su rizični za nedostatak vitamina D. Nakon 6. mjeseca u područjima nedovoljno fluorirane vode (artificijelno ili prirodno) dojenoj djeci potrebno je uvesti kapi fluora. Kliničari mogu dobiti informaciju o sadržaju fluora u vodi od lokalnog stomatologa ili javno zdravstvenog zavoda.

Novorođenčadi < 6 mj. ne daje se dodatna voda zbog opasnosti od hiponatrijemije.

Tehnike Dojenja

Kod dojenja potrebno se nasmjestiti u udoban i opušten položaj, poduprijeti dojku rukom kako bi majka bila sigurna da se dojka nalazi u sredini djetetovih usta, čime se smanjuje i bol. Sredinu donje usnice djeteta potrebno je podraži bradavicom da dijete okrene glavu i široko otvori usta. Usta dijeteta trebaju obuhvatiti što je moguće veći dio bradavice i areole tako da su usnice udaljene oko 2,5 do 4 cm od donjeg ruba bradavice. Tako jezik pritišće bradavicu o tvrdo nepce. U početku je za refleks otpuštanja mlijeka potrebno barem 2 min.

Kako dijete raste podražaj sisanja povećava količinu mlijeka. Trajanje hranjenja određuje dijete.

Ponekad je potrebna izdajalica kako bi povećala ili zadržala proizvodnja mlijeka. U većine majki, ukupno 90 min/dan podijeljeno u 6 do 8 izdajanja proizvede se dovoljna količina mlijeka za dijete koje ne doji izravno.

Dijete se ostavlja na prsima dok dojka ne omekša a sisanje se uspori ili zaustavi. Majka tada može prekinuti sisanje, vakuum dojke i usta djeteta otpusti se prstom, potom se može ponuditi i druga dojka. U prvim danima nakon rođenja dijete se obično hrani na jednoj dojci, kod svakog podoja potrebno je mijenjati dojku. Ako dijete zaspi prije nego što je pojelo odgovarajuću količinu mlijeka, majka može dijete probuditi i premjestiti na drugu dojku. Ova promjena održava dijete budnim tijekom hranjenja i podržava stvaranje mlijeka u obje dojke.

Novorođenče se potiče da doji na zahtjev ili barem svakih 1 ½ do 3 sata (od 8 do 12 hranjenja/dan), frekvencija koja se postupno smanjuje tijekom rasta. Neku novorođenčad < 2500 g potrebno je hraniti češće radi prevencije hipoglikemija. U prvih nekoliko dana, novorođenče je potrebno buditi i stimulirati da doji ako to ne radi spontano; pogotovo novorođenčad niže težine i nedonoščad kasnu nedonoščad. Terminsku novorodenčad adekvatne tjelesne težine koja dobro jede (što pokazuje uredna stolica, mokre pelene) može se pustiti da duže spava. Raspored hranjenja koji omogućuje novorođenčetu da duže spava tijekom noći najpovoljniji je za novorođenče i obitelj.

Majke koje rade izvan kuće mogu izdajati mlijeko dok su odvojene od svog djeteta kako bi se stvaranje mlijeka podržavalo. Povoljno je da učestalost izdajanja otprike odgovara rasporedu hranjenja djeteta. Izdojeno mlijeko potrebno je odmah pohraniti u hladnjak ako će se upotrijebiti unutar 48 sati. Mlijeko iz hladnjaka koje nije upotrijebljeno unutar 96 sati potreba je baciti zbog opasnosti od bakterijskog zagađenja. Smrznuto mlijeko se odleđuje stavljanjem u vruću vodu, mikrovalna pećnica se ne preporuća.

Komplikacije dojenja kod novorođenčeta

Primarna komplikacija je nedovoljan unos mlijeka što može dovesti do dehidracije i hiperbilirubinemije hiperbilirubinemije. Čimbenici rizika za pothranjivanje uključuju novorođenčad niske porođajne težine, nedonoščad nedonošenu novorodenčad, prvorotke, majke koje se razbole i majke čiji je porod bio težak ili operativno dovršen.

Unos mlijeka može se grubo procijeniti brojanjem mokrih pelena. Do 5. dana života zdravo novorođenče ima otprilike 6 mokrih pelena/dan i 4 stolice/dan, niže brojke govore u prilog dehidraciji i pothranjivanju. Stolice se mijenjaju nakon rođenja od tamnog mekonija do svijetlo smeđih, a zatim postaju žute. Tjelesna težina je odličan parametar unosa hrane , nenapredovanje na tjelesnoj težini ukazuje na pothranjenost. Neprekidan plač prije šestog tjedna (kada se obično razvijaju kolike neovisne o gladi ili žeđi grčevi), može također ukazivati na pothranjenost.

Na dehidraciju treba posumnjati ukoliko novorođenče tiho plače ili koža gubi turgor, letargija i pospanost su ekstremni znakovi dehidracije i potrebno je isključiti hipernatrijemiju.

Komplikacije dojenja kod majke

(Također vidjeti postpartalna njega i pridruženi poremećaji)

Česte komplikacije s majčine strane su nabrekle dojke, bolne bradavice, začepljeni izvodni kanalići, mastitis i anksioznost.

Nabreknutost dojki nastaju rano u laktaciji, ovakvo stanje obično traje 24 do 48 h a može se umanjiti čestim hranjenjem. Udoban grudnjak, primjena hladnih obloga nakon dojenja i uzimanje blagog analgetika (npr. ibuprofen) može pomoći. Neposredno prije dojenja potrebno je promasirati dojku, staviti na nju tople obloge te ručno izdojiti malu količinu mlijeka kako bi dijete uspjelo obuhvatiti nateklu bradavicu. Nakon hranjenja hladni oblozi smanjuju nabreknuće i donose daljnje olakšanje između podoja. Pretjerano izdajanje između hranjenja potiče nabreknutost dojki te je potrebno izdojiti minimalno, samo toliko da se olakša neugoda.

Kod bolnih bradavica, potrebno je provjeriti položaj djeteta, ponekad dijete uvuče usnicu koju siše sa dojkom što nadražuje bradavicu. Majka može osloboditi usnicu prstom. Nakon hranjenja, može se istisnuti mlijeko i ostaviti da se osuši na bradavicama.

Začepljeni kanalići očituju se kao lagano osjetljive kvrge u dojci dok dojilja nema drugih sistemskih znakova bolesti. Učestalo dojenje omogućuje odgovarajuće pražnjenje dojke. Topli oblozi i masaža kvrga tijekom dojenja mogu pomoći pri pražnjenju dojke. Majka može mijenjati položaj u kojem doji jer se različita područja dojke različito prazne, ovisno i o položaju djeteta. Dobar grudnjak za dojilje je važan jer obični grudnjaci sa žicama ili trakama mogu doprinijeti zastoju mlijeka u pritisnutim područjima.

Mastitis je čest i očituje se u vidu osjetljivog, toplog, otečenog područja dojke. Uzrokovan je nabreknućem, začepljenjem ili zaprekom otjecanja mlijeka iz jednog dijela dojke, sekundarno se može pojaviti infekcija. Najčešći uzročnik je penicilin rezistentni Staphylococcus aureus, rjeđe Streptococcus sp. ili Escherichia coli. U slučaju infekcije može se razviti vrućica ≥38,5 °C, tresavica i bol nalik na gripu. Dijagnoza se postavlja na osnovi anamneze i pregleda. Analizom mlijeka, broj leukocita (>10 6/ml) i kultura (bakterija >10 3/ml) mogu razgraničiti infektivni od neinfektivnog mastitisa. Kod blagih simptoma koji traju <24 sata konzervativne mjere su dovoljne, izdajanje, oblozi, analgetici, potporni grudnjak i smanjenje stresa. Ukoliko se simptomi ne poboljšavaju tijekom 12 do 24 sata ili je majka akutno bolesna, potrebno je započeti antibioticima sigurnim za dojenje a učinkovitim protiv S. aureus (npr. dikloksacilin, kloksacilin ili cefaleksin 500 mg po dva puta dnevno) u trajanju od 7 do 14 dana. Potrebno je pomisliti na izvanbolničko stečeni meticilin-rezistentni S. aureus ili apsces u slučaju rezistencije na konzervativne mjere i/ili prvu liniju antibiotika. Komplikacije zakašnjelog liječenja su povratak upale i stvaranje apscesa. Tijekom liječenja dojenje se može nastaviti.

Majčina anksioznost, frustracija i osjećaj nepodobnosti mogu nastati uslijed nedostatka iskustva, mehaničkih poteškoća prilikom držanja i stavljanja djeteta na prsa, umora, nesigurnosti o količini mlijeka koje je dijete pojelo i postpartalnih fizioloških promjena. Ovi čimbenici i emocije majke najčešći su razlozi zbog kojih majke prestaju dojiti. Rana kontrola pedijatra ili savjetovanje sa laktacijskim stručnjakom po otpustu iz rodilišta pomaže majci i sprječava rano odustajanje od dojenja.

Lijekovi i dojenje

Dojilje trebaju izbjegavati lijekove. Kada je uzimanje lijekova neophodno, potrebno je izbjegavati kontraindicirane lijekove i lijekove koji sprječavaju laktaciju (npr. bromokriptin, levodopa, trazodon). Postoji database ili baze podataka o lijekovima i dojenju koje je potrebno konzultirati kod korištenja određenih lijekova tijekom dojenja, vidi tablicu dolje.

Kada je terapija neophodna, potrebno je izabrati najmanje štetnu opciju. Terapija se može popiti odmah nakon dojenja ili prije djetetovog najdužeg sna, ipak ova strategija nije korisna kad novorođenčadi koja često i isključivo doje. Saznanja o nepovoljnim učincima većine lijekova dolazi iz prikaza slučajeva i malih istraživanja. Sigurnost nekih (npr. paracetamol, ibuprofen, cefalosporini, inzulin) dokazala su opsežna istraživanja, dok se drugi smatraju bezopasnim samo na osnovi nepostojanja podataka o nepovoljnim učincima. Lijekovi koji se primjenjuju već duže vrijeme u pravilu su manje štetni od novijih lijekova o kojima ima malo podataka.

Neki lijekovi kontraindicirani uz dojenje

SKUPINA LIJEKOVA

PRIMJERI

OPĆA UPOZORENJA I SPECIFIČNI UČINCI

Utjecaj pušenja je nejasan, nikotin se može detektirati u majčinom mlijeku, smanjuje produkciju mlijeka, smanjuje prirast na tjelesnoj težini djeteta, ali moguće da i smanjuje incidenciju respiratornih bolesti.

Podaci iz odbora za lijekove Američkog Pedijatrijskog Drustva: Prijenos lijekova i drugih kemikalija u majcino mlijeku. Pediatrics 108(3):776–789, 2001.

Antikoagulansi

Dikumarol

Varfarin

Može se dati oprezno, u velikim dozama može izazvati krvarenje (heparin se ne izlučuje u mlijeko).

Citotoksični lijekovi

Ciklofosfamid

Ciklosporin

Doksorubicin

Metotreksat

Ovi lijekovi mogu ometati stanični metabolizam dojenog djeteta, uzrokujući moguću imunosupresiju i neutropeniju kroz mlijeko.

Nije poznat učinak na rast i povezanost s karcinogenezom.

Psihoaktivni lijekovi

Anksiolitici, uključujući benzodiazepine (alprazolam, diazepam, lorazepam, midazolam, prazepam, quazepam, temazepam) i perfenazin

Antidepresivi (triciklički, SSRI, bupropion)

Antipsihotici (klorpromazin klorprotiksen, klozapin, haloperidol, mesoridazin, trifluoperazin)

Za većinu psihoaktivnih lijekova, nepoznat je učinak. S obzirom na to da se ovi lijekovi i njihovi metaboliti pojavljuju u majčinom mlijeku, plazmi i tkivima dojenčadi, moguće su kratkoročne i dugoročne promjene CNS funkcije

Fluoksetin; povezan s grčevima, razdražljivosti, poteškoćama hranjenja, slabijim prirastom na težini, poremećajem spavanja.

Klorpromazin; moguća pospanost, letargija, odstupanja u razvoju.

Haloperidol; odstupanja u razvoju

Pojedini lijekovi koji se mogu detektirati u majčinom mlijeku i teoretski su rizični za dijete

Amiodaron

Moguća hipotireoza

Kloramfenikol

Moguća idiosinkratska supresija koštane srži.

Klofazimin

Potencijal za prijelaz visokog postotka majčine doze.

Moguća hiperpigmentacija kože.

Kortikosteroidi

Visoke doze lijeka koje majka uzima kao kroničnu terapiju mogu postići visoke koncentracije u mlijeku uz opasnost od sprječavanja rasta i ometanja endogenog stvaranja kortikosteroida kod djeteta.

Lamotrigin

Moguće postizanje terapijskih koncentracija u serumu djeteta.

Metoklopramid

Nisu opisane nuspojave.

Metronidazol

Tinidazol

In vitro mutagen

Kada majka primi pojedinačnu dozu od 2 g dojenje se može prekinuti na 12–24 h kako bi se lijek izlučio.

Siguran nakon što dijete napuni 6 mjeseci.

Sulfapiridin

Sulfisoksazol

Oprez kod djeteta s žuticom ili nedostatkom G6PD te kod male i bolesne novorođenčadi nedonoščadi.

Pojedini lijekovi koji se mogu dokazati u majčinom mlijeku i imaju dokazan rizik

Acebutolol

Hipotenzija, bradikardija, tahipneja

Aminosalicilna kiselina

proljev

Atenolol

Cijanoza, bradikardija

bromokriptin

Spriječava laktaciju.

Može biti opasan za majku.

Aspirin (salicilati)

Metabolička acidoza

Uz visoke doze i kontinuirano uzimanje može postići koncentracije u plazmi koje povećavaju opasnost od hiperbilirubinemije (salicilati se natječu za mjesto na albuminu za koje se veže bilirubin). Kod djece < 1 mjesec s nedostatkom G6PD opasnost od hemolize.

Klemastin

Pospanost, razdražljivost, odbijanje hrane, vriskanje, ukočenost vrata

Ergotamin

Povraćanje, proljev, konvulzije (uz doze koje se koriste kod liječenja migrene).

Estradiol

Vaginalno krvarenje

Jodidi

Jod

Gušavost

Litij

1/3 do 1/2 terapijske koncentracije u krvi djeteta.

Fenobarbiton

Sedacija, infantilni spazmi nakon prekida dojenja, methemoglobinemija

Fenitoin

Methemoglobinemija

Primidon

Sedacija, poteškoće pri hranjenju

Sulfasalazin (salicilazosulfapiridin)

Krvavi proljev

Nitrofurantoin, sulfapiridin, sulfizoksazol

Hemoliza kod djece s nedostatkom G6PD, kod ostalih siguran.

Lijekovi koji se zlorabe*

Amfetamin

Razdražljivost, poteskoće spavanja/budenja

Alkohol

Uz > 1 g/kg dnevno smanjuje se refleks izlučivanja mlijeka.

Veće količine uzrokuju omamljenost, znojenje, duboki san, slabost, usporenje lineranog rasta, abnormalni prirast na težini djeteta.

Kokain

Intoksikacija kokainom: razdražljivost, povraćanje, proljev, tremor, konvulzije

Heroin

Tremor, nemir, povraćanje, slabo hranjenje

Marihuana

U majčinom se mlijeku mogu detektirati komponente, učinci nisu sigurni

Fenciklidin

Halucinogen

Odvikavanje od dojenja

Odvikavanje se započinje kada to majka i dojenče uzajamno žele, poželjno je da dijete doji barem 12 mjeseci. Najčešće je postupno odvikavanje tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci u vrijeme kada se uvodi kruta hrana. Neke majke i dojenčad prekinu naglo i bez problema, dok druge nastave s dojenjem 1 ili 2 puta/dan jos 18 do 24 mj ili duže. Pravilan način ne postoji.