Potkožni kontracepcijski implantati

Autor: Frances E. Casey, MD, MPH
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Nikolac, dr. med.

U SAD-u je dostupna samo jedna vrsta implantata progestina. To je implantat veličine i oblika šibice, duljine 4 cm, koji se može ubaciti subdermalno uz pomoć trokara. Postavlja se oko 8 do 10 cm iznad medijalnog epikondila, izbjegavajući utor između bicepsa i tricepa. Nije potrebna incizija kože. Implantat otpušta etonogestrel (progestin) po prosječnoj stopi od 50 mcg / dan u 12 mj. Usadak omogućuje izvrsnu zaštitu od začeća tijekom 3 godine (iako je u nekim studijama učinkovitost trajala čak i do 5 godina). Prije postavljanja ili uklanjanja ovog implantata, zdravstveni djelatnici moraju završiti 3 sata obuke organizirane od strane proizvođača.

Implantat koji je trenutno dostupan je bioekvivalent prethodno korištenih implantata, ali je osmišljen kako bi bio rendgenski vidljiv i kako bi ga se lakše moglo pronaći u trenutku uklanjanja. Također, aplikator za inserciju je jednostavniji za korištenje, tako da smanjuje vjerojatnost predubokog postavljanje implantata.

Subdermalni implantat može se umetnuti u bilo koje vrijeme tijekom menstrualnog ciklusa. Međutim, ako je došlo do nezaštićenog spolnog odnosa u posljednjih mjesec dana, treba se koristiti dodatna metoda kontracepcije dok se ne isključi trudnoća ili dok se ne pojavi menstruacija.. Ako se implantat postavlja tijekom prvih 5 dana menstrualnog ciklusa nije potrebna dodatna kontraceptivna metoda. Ako nije postavljen u tom vremenskom razdoblju, 7 dana treba koristiti dodatnu metodu kontracepcije. Implantat može biti postavljen neposredno nakon spontanog ili induciranog pobačaja ili odmah nakon poroda, bez obzira na status dojenja.

nepoželjni učinci su slični onima drugih progestina (krvarenje iz maternice, amenoreja, glavobolja, dobivanje na težini).

Kako bi se uklonio implantat, što se obično radi kada više nije učinkovit, potrebno je zarezati kožu. Nakon odstranjenja implantata, aktivnost jajnika se odmah normalizira.

Ostali kontracepcijski implantati su dostupni drugdje u svijetu.