Prijelomi distalnog dijela nadlaktične kosti:

Autor: Danielle Campagne, MD
Urednik sekcije: dr. sc. Lana Videc Penavić, dr. med.
Prijevod:      Ante Gaurina , dr. med.,
Mihaela Marković , dr. med.

Prijelomi distačnog humerusa su rezultat pada na ispružene ruke ili izravnom silom; oni mogu biti povezani s neurovaskularnim ozljedama

Prijelomi distalnog humerusa su česti kod česti kod djece u dobi od 3 do 11 god. Uobičajeni mehanizam ozljede je pad na ispruženu ruku s ispruženim laktom ili izravnom silom, često uzrokujući stražnji pomak ili angulaciju.

Čak i bez pomaka rubova prijeloma, može doći do oštećenja brahijalne arterije ili radijalnog živca. Neurovaskularne ozljede ponekad dovode do kompartment sindroma podlaktice, što može uzrokovati Volkmannovu ishemičnu kontrakturu (fleksijska kontraktura zapešća rezultira deformiranjem šake u obliku pandže). Frakture su obično intraartikularne, uzrokujući hemarthrozu.

Simptomi i znakovi

Područje lakta je bolno i otečeno, a raspon pokreta lakta je ograničen.

Ekhimoze iznad prednje podlaktice ukazuju na ozljedu brahijalne arterije.

Dijagnoza

 • Anteroposteriorni i bočni RTG snimci

Crta loma ne mora biti vidljiva, ali i drugi RTG snimak nalaz može ukazivati na prijelom. Oni uključuju

 • Stražnji otok

 • Prednji otok (jedro znak)

 • Nenormalnu prednju humeralnu liniju

 • Nenormalna radiocapitelarna linija

A stražnji znak otoka na snimci lakta je uvijek patološki; Ovaj nalaz je specifičan za zglobni izljev, ali ne i vrlo osjetljiv.

A prednji otok može ukazivati na zglobi izljev, ali nije specifičan.

Međutim, ako je naglašen stražnji otok ili je naglašen prednji otok (jedro znak), treba posumnjati na okultni prijelom i kao takvog ga tretirati

Prednja humeralna linija je crta povučena duž prednjeg ruba nadlaktične kosti na lateralnoj RTG snimci Normalno, ova linija presjeca sredinu capitelluma (vidi sliku). Ako linija ne presjeca ili samo prednji dio capiteluma moguć je prijelom stražnjeg dijela distalnog humerusa, potrebno je učiniti kose snimke.

radiocapitelarna linija je crta povučena kroz radijus na profilnoj snimci dijeli capitelum na polovice Ako to nije slučaj treba posumnjati na prijelom

ukoliko nalazi kod djece upućuju na mogući prijelom potrebno je pažljivo proučiti RTG snimke radi mogućeg okultnog prijeloma (stražnji otok, abnormalnosti u prednjoj humeralnoj ili radiokapitelarnoj liniji

Kompletan neurovaskularni pregled se obavlja, ako se sumnja na prijelom. Fizikalni pregled treba usmjeriti na mediani, ulnarni i radialni živac Distalne pulzacije treba usporediti s onima suprotnog ekstremiteta, osobito ako su ekhimoze ili povećane otekline (koje ukazuju na ozljedu brahijalne arterije) prisutne na prednjoj podlaktici prednje strane.

Liječenje

 • Rano ortopedsko savjetovanje

 • Za prijelome bez pomaka ili okultne prijelome, imobilizacija

 • Za prijelome s pomakom ili otvorene prijelome (ORIF)

 • Za klinički sumnjive prijelome, imobilizacija i praćenje

Suprakondilarne frakture s pomakom trebaju biti imobilizirane u položaju u kojem se nalaze; ne smiju se reponirati.

Većina prijeloma se liječi kirurški zbog visokog rizika od dugotrajnih komplikacija Većina bolesnika se primaju za neurovaskularno promatranje, iako neki liječnici imobiliziraju i otpuštaju bolesnike uz kontrolu sljedeći dan.

Stražnji prijelomi s pomakom ili angulirani prijelomi distalnog humerusa moraju biti reponirani od strane kirurga zbog visokog rizika od ozljeda radijalnog živca i arterije zatvorena repozicija s imobilizacijom se ne preporučuje jer je često potrebna otvorena repozicija i unutarnja fiksacija (ORIF).

Ako se klinički sumnja na prijelom (npr. Djeca ne mogu pomicati lakat u normalnom rasponu pokreta), a rendgenski zraci izgledaju normalno, zglob se treba imobilizirati i organizirati pomno praćenje.

Ključne točke

 • Distalnog frakture humerusa češće su među djecom.

 • Ove frakture mogu ozlijediti radijalnu arteriju ili medijan živac.

 • Provjerite RTG znak prednjeg i stražnjeg masnog jastučića i prednje humeralne i radiokapitelarne linije da bi odredili radi li se o okultnom prijelomu

 • Za liječenje, konzultirajte kirurga.