Prehrana novorođenčeta

Autor: Deborah M. Consolini, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Katarina Bojanić, dr. med.

Ako je porod protekao bez komplikacija, novorođenče je vitalno i zdravo, može ga se odmah staviti majci na prsa. Uspješno dojenje dojenje potiče se stavljajući novorođenče na dojku što je prije moguće nakon poroda. Bljuckanje sluzi nakon hranjenja prvih nekoliko dana je često zbog nižeg tonusa gastroezofagealnog mišića, obično prestane nakon 48 sati. Ako se bljuckanje ili povraćanje nastavi nakon 48 sati, osobito ako je obojeno sa žuči, potrebno je isključiti anomalije gornjeg probavnog ili dišnog sustava prirođenih anomalija probavnog sustava.

Dnevne potrebe za tekućinom i kalorijama ovise o dobi. Razmjerno su veće kod novorođenčadi i dojenčadi nego kod starije djece i odraslih vidi tablicu. Relativne potrebe za bjelančevinama i energijom (g ili kcal/kg tjelesne težine) do kraja djetinjstva i kroz adolescenciju progresivno se smanjuju, premda se apsolutne potrebe povećavaju vidi: Preporučeni dnevni unos (eng. RDA) * za neke makronutrijente, prema preporuci "Food and Nutrition Board, Institute of Medicine of the National Academies". Primjerice, potrebe za bjelančevinama se smanjuju od 1,2 g/kg/dan s 1 god. na 0,9 g/kg/dan s 18 god., srednja vrijednost relativne energije se smanjuje od 100 kcal/kg/dan s 1 god. na 40 kcal/kg/dan u kasnoj adolescenciji.

Preporuke o prehrani općenito nisu zasnovane na dokazima. Potrebe za dodatnim vitaminima ovise o vrsti prehrane novorođenčeta, majčino mlijeko ili mliječna formula adaptirano mlijeko za dojenčad, ovise o prehrani majke i dnevnom unosu.

Poteškoće pri hranjenju

Manje razlike u unosu dnevne količine hrane su česte, što može zabrinjavati roditelje. Ukoliko ne postoje znakovi bolesti ili promjene napredovanja pokazatelja rasta, osobito težine (što se vidi u percentilnom smještaju na standardne krivulje rasta krivuljama rasta, potrebno ih je umiriti.

Gubitak > 5 do 7% porođajne težine u prvom tjednu ukazuje na potrebu za većim unosom hrane. Porođajnu težinu je potrebno je vratiti za 2 tj. U prvih nekoliko mjeseci očekuje se prirast od 20 do 30 g/dan. Dojenče bi trebalo podvostručiti svoju porođajnu težinu u dobi od 6 mj.