Inkontinencija stolice u djece

Autor: Teodoro Ernesto Figueroa, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Slaven Abdovic, dr. med.

Inkontinencija stolice je voljna ili nevoljna defekacija na neprikladnim mjestima u djece > 4 god (ili razvojni ekvivalent) koja nemaju organski nedostatak ili bolest s izuzetkom opstipacije.

Enkopreza je čest problem u djetinjstvu i javlja se u oko 3 do 4% četverogodišnjaka, frekencija opada s dobi.

Etiologija

Enkopreza je najčešće uzrokovana zatvorom u djece s problemima u ponašanju i fizičkim predisponirajući čimbenicima.. To se rijetko događa bez zadržavanja stolice ili zatvora, ali kad se dogodi, treba uzeti u obzir druge organske bolesti (npr. Hirschsprungova bolest, celijakija) ili psihološkei probleme.

Patofiziologija

Zadržavanje stolice i zatvor uzrokuju širenje rektuma i sigme što dovodi do promjene u reaktivnosti mišića i živaca stijenke crijeva. Te promjene smanjuju djelotvornost funkcije pražnjenja crijeva i dodatno dovodi do zadržavanja stolice. Kak stolica ostaje u crijevima, voda se upija, što stvrdne stolicu, otežavajući defekaciju koja je bolna. Mekša stolica rijeđe konzistencije curi okolo stvrdnutog bolusa stolice urokujući preljevnu enkoprezu. Curenje i neučinkovita kontrola defekacije uzrok su bijega stolice.

Dijagnoza

 • Klinička procjena

Svaki organski proces koji uzrokuje zatvor (1, 2) može rezultirati enkoprezom. Za većinu rutinskih slučajeva enkopreze, svaki organski uzrok može se identificirati temeljitom anamnezom i kliničkim pregledom. Međutim, kod nerazjašnjenih situacija u obzir dolaze dodatni dijagnostički testovi (npr. RTG abdomena, biopsija stijenke rektuma, a još rjeđe studije motiliteta crijeva.

Literatura

 • 1. Koyle MA, Lorenzo AJ: Liječenje poremećaja pražnjenje crijeva. U Campbell-Walsh Urology, ed. 11, uredio Wein A, Kavoussi L, Partin A, Peters C. Philadelphia, Elsevier, 2016, str. 3317–3329.

 • 2. Benninga M: Procjena zatvora i fekalne inkontinencije. U Pedijatrijska inkontinencija, evaluacija i kliničko liječenje, uređivali Franco I, Austin P, Bauer S, von Gontard A, Homsy I. Chichester, John Wiley & Sons Ltd., 2015, str. 121–130.

Liječenje

 • Obrazovanje i razotkrivanje uzroka (za roditelje i dijete)

 • Dezimpakcija

 • Terapija održavanja (npr. bihevioralne i nutritivne intervencije, laksativi)

 • Postupno ukidanje laksativa i nastavak bihevioralnih i prehrambenih uputa

Liječi se etiologija. ALiječenje je simptomatsko ako ne postoji specifična patologije koja je uzrok enkopreze. Početno liječenje uključuje podučavanje roditelja i djeteta o psihologiji enkopreze, uklanjajući krivnju s djeteta i smanjujući emocionalne reakcije uključenih osoba. Sljedeći cilj je dezimpakcija.

Dezimpakcija se može provesti različitom kombinacijom lijekova (vidi tablicu), a izbor ovisi o dobi djeteta i drugim čimbenicima. Često se koristi kombinacija polietilen glikola (PEG) s elektrolitima plus stimulirajući laksativ (npr. bisakodil ili Senna) ili slijed Na fosfatnih klizmi plus 2 tjedna peroralnih lijekova (npr. bisakodil tablete) i supozitorija.

Nakon evakuacije crijeva, potreban je kontrolni pregled kako bi se ispitala učinkovitost dezimpakcije i potvrdio izostanak prljanja gaćica stolicom te dogovorila terapija održavanja. Ovaj plan uključuje poticanje redovite stolice (obično uz kontinuiranu primjenu laksativa) i promjena u životnim navikama s ciljem redovitih velikih nuždi. Postoji mnogo laksativa za terapiju održavanja (vidi tablicu), međutim, PEG bez elektrolita se koristi najčešće, tipično 17 g 1-2x/dan prema učinku. S vremena na vrijeme stimulirajući laksativ može se davati vikendima kako bi se osigurala dodatna evakuacija crijeva,

Liječenje zatvora u djece

Vrsta terapije

Lijek

Doza

Neke nuspojave

* Brojni komercijalni proizvodi i pripravci su dostupni u različitim koncentracijama, tako da su doze dane u smislu grama vlakana.

Dezimpakcija

Peroralna

Mineralno ulje (ne smije se koristiti kod djece <1 god ili u djece usporenog psihomotornog razvoja kako bi se izbjegla aspiracija)

15-20 ml / dob u godinama (maksimalno 240 ml / dan) tijekom 3 dana ili dok se ne pojavi stolica

Fekalna inkontinencija, malapsorpcija vitamina topivih u mastima (ako se tretmani ponavljaju)

Otopina polietilen glikola i elektrolita

25 mL / kg / h (maksimalno 1000 ml / h) NGS dok se ne pojavi stolica ili 20 ml / kg / h kroz 4 sata / dan

Mučnina, povraćanje, grčevi, nadutost

Polietilen glikol bez elektrolita

1-1,5 g / kg u 10 ml / kg vode jednom / dan tijekom 3 dana

Fekalna inkontinencija

Rektalna

glicerinski čepići

Dojenčad i starija djeca: 1/2 - 1 supozitorija jednom / dan kroz 3 dana ili dok se ne pojavi stolica

nijedan

klizma mineralnog ulja

2-11 god: 65 mL jednom / dan kroz 3 dana ili dok se ne pojavi stolica

≥ 12 god: 130 mL jednom / dan kroz 3 dana ili dok se ne pojavi stolica

Fekalna inkontinencija, mehanička trauma

Natrij fosfatna klizma

2 4 god: 30 mL jednom / dan kroz 3 dana ili dok se ne pojavi stolica

5-11 god: 65 mL jednom / dan kroz 3 dana ili dok se ne pojavi stolica

≥ 12 god: 130 mL jednom / dan kroz 3 dana ili dok se ne pojavi stolica

Mehanička traume, hiperfosfatemija

Terapija održavanja

Peroralni osmotski i lubrikantni laksativi

Laktuloza (70% otopina)

1 ml / kg jednom / dan ili ponudu (maksimalno 60 mL / dan)

Grčevi u trbuhu, flatus

Magnezijev hidroksid (400 mg / 5 ml otopine)

1-2 mL / kg jednom / dan

AkKod predoziranja rizik od hipermagnezijemije, hipofosfatemije ili sekundarne hipokalcemije

Mineralno ulje

1-3 mL / kg jednom / dan

Fekalna inkontinencija

Polietilen glikol 3350 prašak otopljen u vodi

1-18 mj: 1 žličica praška u 60 ml vode jednom / dan

> 18 mj-3 god: 1/2 paketa u prahu (8,5 g) u 120 ml vode jednom / dan

≥ 3 god: 1 paket (17 g) u 240 ml vode jednom / dan

Fekalna inkontinencija

Peroralni stimulacijski laksativi (koji će se koristiti tijekom ograničenog vremena)

Bisakodil (tablete 5 mg)

2-11 god: 1-2 tablete jednom / dan

≥ 12 god: 1-3 tablete jednom / dan

Fekalna inkontinencija, hipokalemija, grčevi u trbuhu

Senna sirup: 8,8 mg senosida / 5 ml

Senna tablete: 8,6 mg senosida / tableta

> 1 god: 1,25 ml jednom / dan do 2,25 ml 2x / dan

2-5 god: 2,5 ml jednom / dan do 3,75 ml 2x / dan

6-11 god: 5 ml jednom / dan do 7,5 ml 2x / dan

≥ 12 god: 1 tableta jednom / dan do 2 tablete 2x / dan

Grč u trbuhu, melanosis coli

Prehrana u terapiji održavanja

Vlakna

metilceluloza*

< 6 godina: 0,5-1 g jednom / dan

6-11 god: 1 g 1-3 puta / dan

≥ 12 god: 2 g 1-3 puta / dan

Manje nadutosti od drugih vlakana

psyllium*

6-11 god: 1,25-15 g 1-3 puta / dan

≥ 12 god: 2,5-30 g 1-3 puta / dan

Nadutost, flatus

Voćni sokovi sa sorbitolom (npr. suha šljiva, kruška, jabuka)

Dojenčad i starija djeca: 30 do 120 ml / dan

Flatus

Dekstrin iz pšenice*

2-20 god: 5 g i 1 g / dob u godinama jednom / dan

Nadutost, flatus

Bihevioralni strategije uključuju režim odlaska na veliku nuždu (npr. da dijete sjedi na zahodu 5 do 10 minuta nakon svakog obroka kako bi se iskoristio gastrokolični refleks). Ako djeca ima bijeg stolice u određeno doba dana, preporučuje se odlazak na veliku nuždu neposredno prije tog vremena. Male nagrade su često korisni poticaji. Na primjer, davanje djeci naljepnice koju će staviti u tablicu svaki put kad sjedne na WC (čak i ako se ne dogodi defekacija) može povećati pridržavanje planu. Često se koristi stupnjeviti pristup u kojem djeca dobiju male žetone (ili naljepnice) za sjedenje na zahodu i veće žetone za dosljedno pridržavanje. Nagrade se treba mijenjati tijekom vremena kako bi održali dječji interes.

U fazi održavanja, režim odlaska na veliku nuždu o dalje je potreban kako bi potaknuo evakuaciju crijeva prije osjeta. Ova strategija smanjuje vjerojatnost zadržavanja stolice i omogućuje rektum da se vrati na normalnu veličinu. Tijekom faze održavanja, roditelj i dijete uče kako je sjedenje na zahodu dio uspjeha kod liječenja.

Redovite kontrole su potrebne za stalnu pomoć i podršku. Trening crijeva je dugotrajan proces koji može trajati mjesecima pa i godinama, a uključuje sporo ukidanje laksativa kad simptomi nestanu uz kontinuirano pridržavanje redovitom sjedenju na zahodu. Relapses često javljaju tijekom ukidanja režima održavanja, tako da je važno osigurati stalnu podršku i vodstvo tijekom ove faze.

Enkopreza se može ponovo javiti u razdobljima stresa ili tranzicije, tako da članovi obitelji moraju biti spremni za tu mogućnost. Stopa uspjeha je pod utjecajem tjelesnih i psihosocijalnih čimbenika, ali stopa jednogodišnjeg izlječenja je oko 30 do 50% te petogodišnjeg izlječenja oko 48 do 75%. Uporište liječenja je obiteljski edukacija, pražnjenje crijeva te terapija održavanja, uz stalnu podršku.

Literatura

 • 1. Loening-Baucke V, Swidsinski A: Liječenje funkcionalne opstipacije i fekalne inkontinencije. U Pedijatrijska inkontinencija, evaluacija i kliničko liječenje, uređivali Franco I, Austin P, Bauer S, von Gontard A, Homsy I. Chichester, John Wiley & Sons Ltd., 2015, str. 163–170.

Ključne točke

 • Enkopreza je najčešće uzrokovana zatvorom kod djece s problemima u ponašanju i fizičkim predisponirajućim čimbenicima.

 • Za većinu rutinskih slučajeva ekopreze, temeljita anamneza i klinički pregled mogu identificirati svaki organski uzrok.

 • Svaki organski proces koji izaziva zatvor može uzrokovati ekoprezu pa ih treba uzeti u obzir.

 • Liječenje je kroz edukaciju roditelja i djeteta, dezimpakciju, održavanje redovitih velikih nuždi, sporo ukidanje laksativa uz kontinuirano pridržavanje bihevioralnih i prehrambenih uputa.

 • Dezimpakcija se može provesti različitim postupcima i lijekovima.

 • Bihevioralni strategije uključuju režim redovitok odlaska na veliku nuždu (sjedenje na zahodu).

 • Enkopreza se može ponavljati u razdobljima stresa ili tranzicije, tako da članovi obitelji moraju biti spremni za tu mogućnost.