Oroya groznica i Verruga Peruana

Autori: Larry M. Bush, MD
Maria T. Perez, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Ivana Valenčak - Ignjatić, dr. med.

Oroya groznica i Verruga Peruana (peruanske bradavice) su infekcije koje uzrokuje Bartonella bacilliformis. Prilikom prvotne infekcije razvija se Oroya groznica, a nakon oporavka od primarne infekcije razvija se Verruga Peruana.

(Vidi također Pregled Bartonellu infekcija.)

Obje bolesti su endemske samo u Andama Kolumbije, Ekvadora i Perua, a obje na čovjeka prenosi pješčana muha Phlebotomus.

Oroya groznica

Simptomi Oroya groznice su vrućica i teška anemija, čiji početak može biti nagao ili neprimjetan. Anemija je ponajprije hemolitična, no također dolazi i do mijelosupresije. Može se razviti bol u mišićima i zglobovima, jaka glavobolja te često delirij i koma. Može doći do sekundarne bakterijemije koju uzrokuje Salmonella ili drugi koliformni mikroorganizmi. U neliječenih bolesnika smrtnost može prijeći 50%.

Dijagnoza Oroya groznice se potvrđuje hemokulturama.

S obzirom na to da je Oroya groznica često je komplicirana Salmonella bakterijemijom, kloramfenikol 500 do 1000 mg po svakih 6 h tijekom 7 dana lijek je izbora; neki liječnici dodaju još jedan antibiotik, obično doksiciklin ili beta-laktamski antibiotik, ali sulfametoksazol / trimetoprim (TMP / SMX), makrolidi i fluorokinoloni su jednako uspješni.

Verruga peruana

Verruga peruana se očituje brojnim promjenama na koži koje su jako slične bacilarnoj angiomatozi; izdignuti, crveno-ljubičasti čvorići obično se pojavljuju na udovima i licu. Mogu trajati mjesecima ili godinama i biti praćeni bolovima i vrućicom.

Verruga peruana se dijagnosticira na osnovi njezinog izgleda, a ponekad i biopsijom koja pokazuje angiogenezu u dermisu.

Liječenje verruge peruane većinom antibiotika dovodi do povlačenja, no recidivi su česti pa je potrebna dugotrajna terapija.

Liječenje verruge peruane uključuje rifampicin 10 mg / kg jednom dnevno tijekom 10 do 14 dana ili streptomicin 15 do 20 mg / kg IM jednom dnevno tijekom 10 dana. Ciprofloksacin 500 mg po tijekom 7 do 10 dana također je uspješna terapija, isto kao i azitromicin, doksiciklin, i trimetoprim-sulfametoksazol.