Torzija adneksa

Autor: S. Gene McNeeley, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Nataša Prodan, dr. med.

Torzija adneksa je uvrnuće jajnika, ponekad i jajovoda, koje ometa arterijski dotok krvi i posljedično dovodi do ishemije.

Torzija adneksa je rijetka pojava, koja se najčešće manifestira tijekom reproduktivne dobi. Obično ukazuje na abnormalnost jajnika.

Faktori rizika za torziju adneksa obuhvaćaju sljedeće:

  • Trudnoća

  • Indukcija ovulacije

  • Uvećanje jajnika > 4 cm (osobito benignim tumorima)

Torzija jajnika je obično uzrokovana benignim tumorima češće nego malignim. Torzija normalnih adneksa je rijetka pojava koja se češće javlja u pedijatrijskoj populacije nego odrasloj životnoj dobi.

Obično se radi o izoliranoj torziji jednog jajnika, a ponekad je i jajovod uključen. Torzija adneksa može uzrokovati peritonitis.

Simptomi i znakovi

Torzija uzrokuje naglu, jaku bol u zdjelici ponekad popraćenu mučninom i povraćanjem. Danima, a ponekad tjednima prije pojave nagle boli, bolesnice mogu imati subakutnu sliku s epizodama povremene boli poput kolika, vjerojatno nastale uslijed povremene torzije koja se spontano rješava. Uobičajeni znakovi torzije adneksa su izražena bolnost prilikom pomicanja cerviksa, palpacija bolne tvorbe u području adneksa, te prisutnost znakova podražaja peritoneuma.

Dijagnoza

  • Color Doppler transvaginalni ultrazvuk

Sumnja na torziju adneksa se postavlja na temelju tipičnih simptoma (npr. povremena, jaka bol u zdjelici) i prisutnosti znakova podražaja peritoneuma uz izraženu bolnost prilikom pomicanja cerviksa ili palpacije bolne tvorbe u području adneksa. Bol može biti jednostrana.

Dijagnoza se obično potvrđuje transvaginalnim ultrazvukom uz primjenu Color Dopplera.

Liječenje

  • Kirurški zahvat sa svrhom spašavanja tkiva jajnika

Ako se posumnja na adneksalnu torziju ili se ona potvrdi ultrazvukom, odmah se pristupa hitnoj laparoskopiji ili laparotomiji sa svrhom repozicije i spašavanja tkiva jajnika ili jajovoda. Salpingoovarijektomija je potrebna ako je tkivo ireverezibilno oštećeno ili je nastupila nekroza. Ako je prisutna cista na jajniku kojeg se može spasiti, učini se cistektomija. U protivnom je salpingoovarijektomija neophodna.

Ključne točke

  • Adneksalna torzija, iako je rijetka pojava, ima veću vjerojatnost nastanka u prisutnosti benignih tumora nego onih malignih.

  • Torzija uzrokuje naglu, jaku bol ponekad popraćenu mučninom i povraćanjem; mogu joj prethoditi dani, a ponekad i tjedni intermitentne boli tipa kolika, vjerojatno nastale povremenim uvrtanjem.

  • Sumnja na torziju adneksa se temelji na simptomima, a potvrđuje se Color Doppler transvaginalnom ultrazvukom.

  • Potrebno je odmah pristupiti hitnoj laparoskopiji ili laparotomiji sa svrhom repozicije i spašavanja tkiva jajnika ili jajovoda; ako je tkivo ireverzibilno oštećeno ili nekrotično ili je prisutna cista jajnika, potrebno je učiniti salpingoovarijektomiju ili cistektomiju.