Uvod u probleme u adolescenata

Autor: Sharon Levy, MD, MPH
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Sanja Dorner, dr. med.

Na sreću, većina adolescenata je dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja. Međutim, incidencija i prevalencija kroničnih bolesti u adolescenciji su u porastu, a vjerojatno su uzrokovani ranijim početkom poremećaja povezanih s pretilošću, duljim preživljavanjem nakon ozbiljnih poremećaja u djetinjstvu te drugim nepoznatim čimbenicima.

Najčešći problemi među adolescentima se odnose na rast i razvoj, školu, dječje bolesti koje se nastavljaju u adolescenciju, poremećaji mentalnog zdravlja, kao i posljedice rizičnih ili nezakonitih ponašanja, uključujući ozljede, pravne posljedice, trudnoću, zarazne bolesti i ovisnosti. Slučajne ozljede proizašle iz sudara motornih vozila i ozljede proizašle iz međusobnog nasilja su vodeći uzroci smrti i invaliditeta među adolescentima.

Psihosocijalne prilagodbe su glavno obilježje ove faze razvoja, jer se čak i normalni pojedinci bore s pitanjima vlastite osobnosti, samostalnosti, spolnosti i međusobnih veza. U većine adolescenata postoji trajna zaokupljenost pitanjima “Tko sam, kamo idem i kakav je moj odnos sa svim ljudima u mome životu?”. Psihosocijalni poremećaji su češći tijekom adolescencije nego tijekom djetinjstva, a mnogi nezdravi oblici ponašanja počinju tijekom adolescencije. Poremećaj u prehrani, loša prehrana, debljina, pušenje, upotreba droga, kao i nasilno ponašanje mogu dovesti do akutnih zdravstvenih problema, kroničnih bolesti, ili morbiditeta kasnije u životu.