Kromoblastomikoza

Autor: Sanjay G. Revankar, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Branimir Gjurašin, dr. med.

Kromoblastomikoza je specifična vrsta kožne infekcije uzrokovane crnim, melaninom pigmentiranim gljivama iz porodice Dematiaceae. Simptomi su ulcerirajući čvorovi na izloženim dijelovima tijela. Dijagnoza se postavlja na osnovu izgleda, patohistološkog nalaza i kultura. Liječi se itrakonazolom, drugim azolom ili flucitozinom i kirurškom ekscizijom.

(Vidi također Pregled gljivičnih infekcija.)

Kromoblastomikoza je infekcija kože koja zahvaća zdrave, imunokompetentne ljude uglavnom u tropskim ili suptropskim područjima, očituje se stvaranjem papilomatoznih čvorova koji imaju sklonost ulceriranju.

Kromoblastomikozu uzrokuju tamnosmeđe ili crne gljive koje proizvode sklerotična tijela u tkivu.

Simptomi i znakovi

Većina infekcija počinje na stopalu ili nozi, ali mogu se inficirati i drugi izloženi dijelovi tijela, posebice na mjestima oštećene kože. Rane male papule kose svrbe i povećavaju se, mogu nalikovati dermatofitozi (tinea). Ove se papule šire i tvore mutno crvene ili ljubičaste, oštro odjeljene krpice s induriranim bazama. Nekoliko tjedana ili mjeseci kasnije, uzduž puteva limfatične drenaže se mogu pojaviti nove lezije, koje se izdižu 1-2 mm iznad kože. U središtu krpica mogu se razviti tvrda, mutno crvena ili sivkasta nodularna ispupčenja u obliku cvjeteče, a ako se infekcija ne liječi, postupno se lezije šire prekrivajući ekstremitete u periodu od više godina. Može doći do limfatične opstrukcije, trajnog svrbeža, a sekundarne bakterijske superinfekcije mogu uzrokovati ulceracije, a ponekad i septikemiju.

Dijagnoza

  • Histopatologija

  • Kultura

Kasne lezije kromoblastomikoze imaju karakterističan izgled, no rane lezije se mogu pogrešno zamijeniti za dermatofitozu.

Fontana-Masson bojenje za melanin pomaže potvrditi prisutnost sklerotičnih tijela (Medlarna tijela), koja su patognomonična. Kulture su potrebne zbog utvrđivanja vrste uzročnika.

Liječenje

  • Itrakonazol, ponekad sa flucitozinom

  • Često kirurški zahvat ili krioterapija

(Vidi također Antifungalni lijekovi.)

Itrakonazol je najučinkovitiji lijek, premda nije učinkovit kod svih bolesnika. Flucitozin se ponekad dodaje da se sprječi relaps. Amfotericin B nije učinkovit. Anegdotski izvještaji ukazuju na to da posakonazol, vorikonazol ili terbinafin također mogu biti učinkoviti.

Adjunktivna terapija, kao što je krioterapija, često je korisna, iako je odgovor spor.

Za lokalizirane lezije, kirurško odstranjenje može biti kurativno.