sindrom kubitalnog tunela

Autor: David R. Steinberg, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Adelmo Šegota, dr. med.
Miriam Brenčić, dr. med.

Posljedica je kompresije ili trakcije ulnarnog živca u laktu. Simptomi uključuju bol u laktu i poremećaj osjeta u distrubuciji ulnarnog živaca. Na dijagnozu upućuju simptomi i znakovi, a potvrđuje se mjerenjem provodljivosti živca. Tretmani uključuju imobilizacijske udlage a ponekad i kiruršku dekompresiju.

(Vidi također Pregled i procjenu poremećaja šake.)

Ulnarni je živac oštećen na razini lakta, rijetko na razini zapešća. Sindrom kubitalnog tunela je većinom posljedica oslanjanja o lakat ili, rijetko nakon pretjerane i dugotrajne fleksije lakta. Rjeđi je od sindroma karpalnog tunela. Veliki rizik imaju bacači loptice u bejzbolu (osobito klizači) jer opterećuju medijalne ligamente lakta.

Simptomi i znakovi

Simptomi sindroma kubitalnog tunela su utrnulost i parestezije duž inervacijskog područja ulnarnog živca (u prstenjaku, malim prstima i ulnarnoj strani šake) te bolovi u laktu. U uznapredovalom stadiju, može se razviti, slabost intrinzičnih mišića šake i fleksora prstenjaka i malog prsta. Slabost onemogućava spajanje palca i kažiprsta i stisak šake. Pacijenti s kroničnim sindromom kubitalnog tunela mogu razviti ulnarnu pandžastu šaku. Ulnarna pandžasta šaka predstavlja ekstenziju u metakarpofalangealnim zglobovima i fleksiju u interfalangealnim zglobovima malog prsta i prstenjaka uzrokovanih neravnotežom između unutarnjih i vanjskih mišića šake.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

  • Ponekad ispitivanje provodljivosti živca

Dijagnozu sindroma kubitalnu tunela često je moguće odrediti klinički. Međutim, ako je klinička dijagnoza je dvojbena, i kada u obzir dolazi operativni zahvat, potrebno je učiniti test provodljivosti živca. Sindrom kubitalnog tunela se razlikuje od kompresije ulnarnog živaca u ručju (u Guyon kanalu) nedostatkom osjeta ulnarne dorzalne strane šake, uz prisutnost motoričkog deficita proksimalno od ručnog zgloba ili testiranjem brzine provodljivosti živaca i kliničkim izazivanjem parestezija kuckanjem na lakatni živac u kubitalnom tunelu u području lakta (pozitivan Tinel znak).

Liječenje

  • Imobilizacija udlagom

  • Ponekad kirurška dekompresija

Liječenje sindroma kubitalnog tunela uključuje imobilizaciju lakta udlagom tijekom noći u ekstenziji od 45°, a tijekom dana postavljanjem lakatnog jastučića. Ako konzervativno liječenje zakaže, dolazi u obzir kirurška dekompresija.