Milijarija

Autor: Shinjita Das, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Maja Kovačević, dr. med.

U miliariji je protok znoja onemogućen (znoj zaostaje u kanalićima žlijezda znojnica) te se nakuplja unutar kože, dovodeći do pojave papula.

(Vidi također Uvod u poremećaje znojenja.)

Miliarija je najčešća za toplog i vlažnog vremena, ali se može pojaviti i za hladnog vremena u osoba koje su pretoplo odjevene, a također i u osoba koje su prikovane za krevet i dugotrajno hospitalizirane. Promjene ovise o dubini tkiva u kojem se nalazi začepljeni izvodni kanal žlijezde znojnice.

  • Miliaria cristalina je začepljenje izvodnog kanala u najpovršnijim slojevima epidermisa, uz zadržavanje znoja ispod rožnatog sloja. To uzrokuje pojavu oštroograničenih vezikula poput kapljica koje pucaju uslijed laganog pritiska.

  • Miliaria rubra je začepljenje kanala u središnjem dijelu epidermisa uz zadržavanje znoja u epidermisu i dermisu. Dovodi do pojave iritirajućih papula praćenih osjećajem svrbeža i peckanja.

  • Miliaria pustulosa je nalik na miliariju rubru, ali se manifestira u vidu pustula, a ne papula.

  • Miliaria profunda je začepljenje kanala na mjestu ulaska u dermalne papile na epidermo– dermalnoj granici, uz zadržavanje znoja u dermisu. Uzrokuje pojavu papula koje su veće i dublje smještene u odnosu na papule vidljive u miliaria rubra. Papule su često bolne.

Dijagnoza milijarije se postavlja temeljem kliničke slike u vrućem okolišu ili na temelju okluzije kože u bolesnika koji su nepokretni ili dugotrajno hospitalizirani.

Liječi se hlađenjem i sušenjem zahvaćenih područja te izbjegavajem uvjeta koji mogu izazvati znojenje. Poželjan je boravak u klimatiziranom ambijentu. U liječenju se koriste kortikosteroidne kreme ili losioni, ponekad uz dodatak mentola. Treba izbjegavati okluzivnu odjeću i nanošenje gustih masti.