Sindrom solitarnog rektalnog ulkusa

Autor: Parswa Ansari, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Antun Lončarić, dr. med.

Sindrom solitarnog rektalnog ulkusa je rijedak poremećaj koji uključuje naprezanje tijekom defekacije, osjećaj nepotpunog pražnjenja, a ponekad i prolaz krvi i sluzi iz rektuma. Vjerojatno je uzrokovan lokaliziranom ishemijskom ozljedom ili prolapsom distalnog dijela rektalne sluznice. Dijagnoza se postavlja klinički uz potvrdu fleksibilnom sigmoidoskopijom i biopsijom. Liječenje je regeneracija crijeva u blagim slučajevima, ali ako je uzrok rektalni prolaps potreban je kirurški zahvat.

(Vidi također Procjena anorektalnih poremećaja.)

Sindrom solitarnog rektalnog ulkusa je uzrokovan ishemijom distalnog rektalne sluznice uslijed traume.

Uzroci uključuju

Simptomi i znakovi

Bolesnici se naprežu tijekom defekacije, imaju osjećaj nepotpunog pražnjenja ili zdjelične punine, a ponekad imaju prolaz krvi i sluzi iz rektuma.

Sindrom ima loš naziv, jer pridružene lezije mogu biti pojedinačne ili višestruke s ulkusima ili bez; lezije su u rasponu od eritema sluznice, preko ulkusa do mnoštva malih lezija. Lezije su obično smještene u prednjem rektalnom zidu unutar 10 cm od analnog ruba.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

  • Fleksibilna sigmoidoskopija s biopsijom

Dijagnoza sindroma solitarnog rektalnog ulkusa se tipično postavlja na temelju anamneze, ali fleksibilna sigmoidoskopija s biopsijom je ponekad potrebna za potvrdu dijagnoze. Trebala bi biti učinjena procjena unutarnjeg prolapsa ili prolapsa pune debljine rektuma (Vidi dijagnoza rektalnog prolapsa).

Histopatološka analiza uzoraka biopsije pokazuje zadebljan sluznički sloj s uništenom arhitekturom kripti te zamjenu lamine proprije s glatkim mišićem i kolagenom, dovodeći do hipertrofije i dezorganizacije mišićnog sloja sluznice.

Liječenje

  • Laksativi koji bubre

  • Ponekad kirurški zahvat za rektalni prolaps

Blagi slučajevi se liječe ponovnom uspostavom crijevnog režima uz laksative koji bubre za olakšavanje kronične konstipacije. Ako je rektalni prolaps uzrok, kirurški postupak će možda biti potreban (vidi liječenje rektalnog prolapsa).