Tenzijske glavobolje

Autor: Stephen D. Silberstein, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.

Tenzijska glavobolja obično je blaga do umjerena koja se manifestira kao zatezanje oko glave.

  • Bol u čeljusti ili vratu može izazvati ove glavobolje.

  • Glavobolje se mogu pojaviti nekoliko ili mnogo dana u mjesecu.

  • Liječnici postavljaju dijagnozu temeljem simptoma i nalaza fizikalnog pregleda, a ponekad se rade i slikovne pretrage kako bi se isključili drugi poremećaji.

  • Analgetici mogu pomoći, kao i opuštanje i upravljanje stresom.

(Vidi također Pregled glavobolje.)

Mnoge osobe povremeno imaju tenzijske glavobolje.

Uzroci

Uzrok tenzijske glavobolje nije dobro shvaćen, ali može biti povezan s pragom niže od normalnog za bol. Stres može biti uključen. Međutim, kako je stres uključen nije jasno shvaćeno, i to nije jedino objašnjenje za simptome.

Drugi problemi mogu pridonijeti ili izazvati glavobolje. Na primjer, poremećaji spavanja, problem s zglobom čeljusti (poremećaj temporomandibularnog zgloba), bol u vratu, ili naprezanje očiju može izazvati tenzijsku glavobolju.

Simptomi

Tenzijske glavobolje osjećaju se kao zatezanje vrpce oko glave. Počinju na prednjoj strani glave ili u području oko očiju, a zatim se šire cijelom glavom.

Ove glavobolje mogu biti epizodne ili kronične.

Epizodične glavobolje pojavljuju se manje od 15 dana mjesečno. Bol je obično blaga do umjerena. Može trajati od 30 minuta do nekoliko dana. Ove glavobolje obično počinju nekoliko sati nakon buđenja i pogoršavaju se kako dan napreduje. Rijetko budi osobe iz sna.

Kronične glavobolje javljaju se 15 ili više dana u mjesecu. Težina se može pojačati s većom učestalošću glavobolja. Bol može varirati u intenzitetu tijekom dana, ali je gotovo uvijek prisutna.

Tenzijske glavobolje rijetko su teške i obično ne ometaju dnevne aktivnosti.

Za razliku od migrene, tenzijske glavobolje ne prate mučninu i povraćanje i nisu pogoršane tjelesnom aktivnošću, svjetlošću, zvukovima ili mirisima.

Neke blage migrene nalikuju tenzijskoj glavobolji.

Dijagnoza

  • Liječnički pregled

  • Rijetko kompjutorizirana tomografija ili magnetska rezonancija kako bi se isključili drugi mogući uzroci

Dijagnoza tenzijskih glavobolja temelji se na opisu glavobolje i rezultata fizikalnog pregleda. Liječnici pitaju osobu o čimbenicima koji izazivaju glavobolje.

Nijedna specifična procedura ne može potvrditi dijagnozu. Ponekad se kompjuterizirana tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MRI) glave izvode kako bi se isključili drugi poremećaji koji mogu uzrokovati glavobolju, osobito ako su se nedavno razvile glavobolje.

Liječenje

  • Lijekovi protiv bolova

  • Bihevioralne i psihološke intervencije

  • Za kronične glavobolje, određeni lijekovi koji se koriste za liječenje migrene

Za većinu blagih do umjerenih tenzijskih glavobolja, gotovo svaki lijek protiv bolova (OTC) (analgetik), kao što je aspirin, acetaminofen, ili ibuprofen, može pružiti olakšanje. Masiranje zahvaćenog područja može olakšati bol. Većina osoba s blagom do umjerenom epizodičnom glavoboljom ne ide liječniku.

Ako su OTC analgetici neučinkoviti i glavobolje su teške, glavobolja vjerojatno nije glavobolja tenzijskog tipa. To može biti migrena.

Za neke osobe, kofein, sastojak nekih preparata za glavobolju, pojačava učinak analgetika. Međutim, prekomjerna uporaba analgetika ili kofeina (u pripravcima za glavobolju ili napitcima s kofeinom) može dovesti do svakodnevnih glavobolja. Takve glavobolje, koje se nazivaju glavoboljama zbog prekomjerne upotrebe lijekova, mogu biti prisutne kada se osoba ujutro probudi. Glavobolje mogu također pogoršati ili se pojaviti kada se lijekovi koji se koriste za liječenje glavobolje iznenada zaustave. Stoga, osobe trebaju blisko surađivati sa svojim liječnikom kako bi promijenili lijekove i koristili bihevioralne i psihološke intervencije kada je to moguće.

Bihevioralne i psihološke intervencije često su djelotvorne, osobito kada se koriste i lijekovi. Ove intervencije uključuju tehnike opuštanja i upravljanja stresom.

Ako su tenzijske glavobolje kronične, neke lijekovi koji se koriste za sprečavanje migrene, osobito amitriptilin (triciklički antidepresiv), može pomoći.