Limfadenitis

Autor: A. Damian Dhar, MD, JD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Iva Bešlić, dr. med.

Limfadenitis je infekcija jednog ili više limfnih čvorova, koji postaju otečeni i osjetljivi.

(Također vidi Pregled bakterijskih infekcija kože.)

Limfa je tekućina koja teče kroz najsitnije krvne žile u tijelu. Tekućina teče između stanica, nosi hranu i odvodi oštećene stanice, tumorske stanice i infektivne mikroorganizme. Sva limfa prolazi kroz limfne žile do strateški smještenih limfnih čvorova. Limfni čvorovi odstranjuju iz limfe oštećene stanice, tumorske stanice i strane čestice. Specijalne bijele krvne stanice u limfnim čvorovima progutaju i unište oštećene stanice, tumorske stanice, infektivne mikroorganizme i strane čestice.

Limfadenitis je gotovo uvijek posljedica infekcije koja može biti uzrokovana bakterijama, virusima, protozoama ili gljivama. Tipično, infekcija se širi u limfne čvorove iz infekcije kože, ušiju, nosa ili očiju ili iz infekcija poput infektivne mononukleoze, infekcije citomegalovirusom, streptokokne infekcije, tuberkuloze, ili sifilisa. Infekcija može zahvatiti brojne limfne čvorove ili samo one u određenom dijelu tijelu.

Simptomi

Inficirani limfni čvorovi se povećaju i obično su osjetljivi i bolni. Ponekad, koža iznad inficiranih limfnih čvorova je upaljena, crvena i topla. Neke osobe mogu razviti celulitis. Bolesnici obično imaju povišenu temperaturu. Povremeno se mogu razviti džepovi puni gnoja (apscesi).

Povećani limfni čvorovi koji ne uzrokuju bol, osjetljivost ili crvenilo mogu ukazivati na ozbiljni poremećaj, poput limfoma, tuberkuloze, ili Hodgkinovog limfoma. Takvi limfni čvorovi zahtijevaju pažnju liječnika.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Ponekad biopsija tkiva i mikrobiološka kultura

Limfadenitis se obično može dijagnosticirati na temelju simptoma, a njegov uzrok je očita obližnja infekcija.

Kada se uzrok ne može lako identificirati, potrebno je učiniti biopsiju (odstranjenje i pregled uzorka tkiva pod mikroskopom) i mikrobiološka kultura (uzorak se šalje u laboratorij i uzgaja u kulturi koja omogućuje rast mikroorganizama) kako bi se postavila dijagnoza i isključili drugi uzroci otečenih limfnih čvorova. Također, uzgoj mikroorganizma u kulturi identificira uzročnika infekcije

Liječenje

  • Antibiotici

Liječenje limfadenitisa ovisi o mikroorganizmu koji uzrokuje infekciju. Za bakterijsku infekciju, obično se primjenjuje antibiotik intravenozno ili na usta. Ostali lijekovi koji se daju su za liječenje infekcije gljivama ili parazitima.

Vrući vlažni oblozi mogu olakšati bol u upaljenim limfnim čvorovima. Obično, nakon što je infekcija izliječena, limfni čvorovi se polako smanjuju i bolnost se smanjuje. Ponekad povećani čvorovi ostaju čvrste konzistencije, ali više nisu osjetljivi.

Apscesi se moraju kirurški otvoriti i drenirati, a bolesnicima se obično daju intravenski antibiotici. Intravenski antibiotici su obično potrebni i kod djece.