Fatalna nesanica

Autor: Pierluigi Gambetti, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.

Fatalna nesanica je rijetka prionska bolest koja ometa san i dovodi do pogoršanja mentalnih funkcija i gubitka koordinacije. Smrt se događa za nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

Fatalna nesanica ima dva oblika:

  • familijarna: Ovaj oblik, nazvan fatalna familijarna nesanica, nasljeđuje se. To je zbog specifične mutacije u genu za normalan protein nazvan stanični prionski protein (PrPC).

  • sporadična: Ovaj se oblik javlja spontano, bez genetske mutacije.

Fatalna familijarna nesanica i sporadična fatalna nesanica razlikuju se od drugih prionskih bolesti jer utječu pretežno na jedno područje mozga, talamus, koji utječe na spavanje.

U fatalnoj obiteljskoj nesanici simptomi se mogu pojaviti u kasnim 20-im godinama života do ranih 70-ih (prosjek je 40 godina). Smrt se obično javlja 7 do 73 mjeseca nakon početka simptoma. Povremeni oblik počinje nešto kasnije, a očekivani životni vijek je nešto duži.

imptomi

U familijarnom obliku, rani simptomi uključuju manje poteškoće usnivanja i spavanja te povremeno trzanje mišića, grčeve i ukočenost. Za vrijeme spavanja ljudi se mogu pomicati i udarati. Na kraju, oni uopće ne mogu spavati. Kasnije se mentalna funkcija pogoršava i koordinacija se gubi (što se naziva ataksija). Srčana frekvancija može postati brza, krvni tlak se može povećati, a osobe se mogu obilno znojiti.

U sporadičnom obliku, rani simptomi uključuju brz pad mentalnih funkcija i gubitak koordinacije. Osobe s ovim oblikom ne mogu prijaviti tegobe sa spavanjem, ali polisomnografija može otkriti abnormalnosti.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Polisomnografija i pozitronska emisijska tomografija

  • Za familijarni oblik, genetsko testiranje

Liječnici smatraju da je fatalna nesanica rijetka bolest koja se manifestira tipičnim simptomima, kao što su brzo pogoršanje mentalnih funkcija, gubitak koordinacije i / ili problemi sa spavanjem. Sljedeće se radi kako bi se potvrdila dijagnoza:

  • polisomnografija, koja može otkriti abnormalnosti u obrascima spavanja

  • Pozitronska emisijska tomografija (PET), koja može otkriti određene abnormalnosti u talamusu

Dijagnoza fatalne familijarne nesanice potvrđuje se genetskim testiranjem.

Liječenje

  • Potporne mjere

Nema liječenja.

Liječenje fatalne nesanice usredotočuje se na ublažavanje simptoma. Pokušane su mjere za pomoć osobama u spavanju, ali su koristi bile samo privremene.