Upala orbite

Autor: James Garrity, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.,
Prijevod: Hrvoje Sliepčević, dr. med.i Iva Ferček, dr. med.

Bilo koja ili sve strukture unutar orbite mogu postati upaljene zbog upalnog poremećaja bilo gdje u tijelu ili upalnog poremećaja koji zahvaća isključivo oko.

(Vidi također Uvod u poremećaje očne šupljine.)

Ljudi svih dobi mogu biti pogođeni. Upala može biti kratka ili dugotrajna i može se ponoviti.

Uzroci

Upala orbite može biti rezultat tjelesnog (sustavnog) upalnog poremećaja. Ponekad upala zahvaća isključivo oko.

Sistemski upalni poremećaji koji zahvaćaju oko uključuju granulomatozu s poliangitisom (ranije poznatu kao Wegenerova granulomatoza), pri kojoj postoji generalizirana upala krvnih žila (naziva se vaskulitis).

Upalni poremećaji koji zahvaćaju isključivo oko uključuju skleritis, u kojem bijela očna ovojnica (bjeloočnica)postaje upaljena. Poremećaji očnih vjeđa s upalom opisani su drugdje ( vidi: Poremećaji vjeđa i suza). Upala koja zahvaća bilo koji ili sve dijelove orbite naziva se upalnim orbitalnim pseudotumorom (koji zapravo nije tumor niti karcinom) ili nespecifičnom orbitalnom upalom. Upala koja zahvaća suznu (lakrimalnu) žlijezdu, smještenu na gornjem vanjskom rubu orbite ( vidi: Odakle dolaze suze), naziva se upalnim dakrioadenitisom. Upala koja zahvaća jedan od mišića koji pokreću oko naziva se miozitisom.

Simptomi

Simptomi se razlikuju ovisno o tome koje su strukture upaljene. Općenito, simptomi počinju iznenada, obično tijekom nekoliko dana. Pojavljuju se bol i crvenilo očne jabučice ili vjeđa. Bolovi mogu biti jaki i mogu ponekad onesposobiti bolesnika. Mogu se javiti i nenormalno izbočenje očiju (proptoza), dvoslike i gubitak vida.

Dijagnoza

  • Kompjutorska tomografija ili magnetska rezonancija

  • Biopsija

Kompjutorska tomografija (CT) ili magnetska rezonancija (MR). Liječnik može uzeti uzorak iz upaljenog područja za pregled pod mikroskopom (biopsija) kako bi utvrdio uzrok.

Liječenje

  • Lijekovi za liječenje upale

  • Radioterapija ili lijekovi za promjenu imunološkog odgovora

Mnogi poremećaji koji uzrokuju upalu orbite liječe se kortikosteroidnim lijekom koji se može davati na usta. Kortikosteroidi se mogu davati putem vene (intravenski) ako je upala teška. Ponekad se može koristiti terapija zračenjem ili lijekovi i postupci koji mijenjaju imunološki odgovor tijela.