Otežano gutanje zbog bolesti grla

Autor: Kristle Lee Lynch, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Tajana Grenko, dr. med.

Određene bolesti grla uzrokuju poteškoće pri prelasku hrane iz grla u jednjak (šuplja cijev koja spaja grlo/ždrijelo i želudac), što osoba osjeća kao otežano gutanje (disfagija). Ljudi s propulzivnim poremećajima (neadekvatno kretanje hrane kroz probavni sustav) često regurgitiraju netom progutanu hranu kroz stražnji dio nosa ili ju udišu u dušnik, što uzrokuje kašalj. Obično su ovi poremećaji vezani uz bolesti mišića i živaca koji ih inerviraju.

Funkcija jednjaka

Kada osoba guta, hrana se u početnoj fazi potiskuje iz usta u grlo, koje se naziva i ždrijelo (1). Potom se otvara gornji jednjačni sfinkter kako bi hrana ušla u jednjak, a od tamo se pokreće peristaltičkim valovima prema dolje (3). Naposljetku prolazi kroz donji jednjačni sfinkter (4) stiže do želudca (5).

Najčešći uzrok poremećaja funkcije mišića ili živaca grla je

Nešto rijeđi uzroci su dermatomiozitis, sistemska skleroza, mijastenija gravis, mišićna distrofija, dječja paraliza, pseudobulbarna paraliza, Parkinsonova bolest i amiotrofična lateralna skleroza (Lou Gehrigova bolest). Fenotiazini su skupina lijekova koja se koristi za liječenje teških oblika određenih duševnih bolesti, no također mogu narušiti normalnu funkciju mišića grla i uzrokovati nuspojave u vidu otežanog gutanja.

Krikofaringealna neusklađenost je poremećaj rada gornjeg jednjačnog sfinktera (krikofaringealni mišić) u kojem on ostaje stegnut (kontrahiran) ili se tijekom gutanja otvara na nekoordinirani način. Disfunkcionalni sfinkter može dovesti do ulaska hrane u dišni sustav, što predstavlja rizik za ponavljajuće upale pluća i razvoj kronične bolesti. Opuštanje spomenutog sfinktera moguće je postići kirurškim rezom. Ukoliko se ne liječi, ovaj poremećaj tijekom vremena uzrokuje stvaranje Zenkerovog divertikula, što je vrećasto izbočenje sluznice jednjaka straga kroz krikofaringealni mišić.