Papiloedem

Autor: James Garrity, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.,
Prijevod: Matija Blažeka, dr. med.i Anita Husić, dr. med.

Papiloedem je stanje u kojem povišeni tlak u mozgu ili oko njega uzrokuje oticanje dijela vidnog živca unutar oka.

  • Simptomi mogu biti kratkotrajni poremećaji vida, glavobolja, povraćanje ili kombinacija simptoma.

  • Liječnici postavljaju dijagnozu pregledom oka oftalmoskopom.

  • Poremećaj koji uzrokuje povišeni tlak u mozgu liječi se što je prije moguće.

(Vidi također Pregled poremećaja vidnog živca.)

Uzroci

Uzroci papiloedema vidnog živca su obično sljedeći:

Ova stanja obično rezultiraju papiloedemom u oba oka.

Simptomi

Isprva papiloedem ne mora imati utjecaj na vidnu oštrinu. Prolazne promjene vida kao što su zamagljen vid, dvoslike, titranje slike ili potpuni gubitak vida, tipično u trajanju od nekoliko sekunda, karakteristične su za papiloedem. Ostali simptomi mogu biti uzrokovani povišenim tlakom u mozgu. Može doći do glavobolje, mučnine, povraćanja ili kombinacije simptoma. Ovaj poremećaj ne uzrokuje bolove.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Slikovne pretrage

  • Lumbalna punkcija (punkcija leđne moždine)

Da bi dijagnosticirao papiloedem liječnik koristi oftalmoskop (svjetiljku s uvećavajućom lećom koja se koristi za pregled očne pozadine). Često oftalmolog (liječnik koji je specijaliziran za procjenu i liječenje poremećaja oka) mora potvrditi dijagnozu i pomoći u određivanju uzroka.

Magnetska rezonancija (MR) ili kompjuterizirana tomografija (CT) mogu se koristiti za utvrđivanje uzroka i praćenje učinka liječenja.

Lumbalna punkcija se izvodi za mjerenje tlaka cerebrospinalne tekućine, osim ako nalaz MR ili CT pokaže da se lumbalna punkcija ne smije izvesti. Postoji mogućnost da se uzme uzorak cerebrospinalne tekućine u svrhu dokazivanja tumora na mozgu ili infekcije.

Ponekad se izvodi ultrazvuk oka da bi se mogla utvrditi razlika između papiloedema i drugih poremećaja koji uzrokuju oticanje vidnog živca.

Liječenje

  • Liječenje uzroka

Poremećaj koji uzrokuje povećani tlak u mozgu mora se početi liječiti što ranije. Na primjer, ako je visoki tlak cerebrospinalne tekućine uzrokovan tumorom na mozgu, postoji opcija se davanja kortikosteroida, no vjerojatno će biti potrebna operacija ili zračenje tumora kako bi se smanjila njegova veličina.

Papiloedem koji se javlja kao posljedica idiopatske intrakranijske hipertenzije može se liječiti dijetom u svrhu gubitka težine i diureticima. Ako navedene metode budu neuspješne, mogu se obaviti kirurški zahvati.

Bakterijska infekcija se može liječiti antibioticima.

Moždani apsces se drenira i daju se antibiotici.